PET DANA U ŠKOLI, PET KOD KUĆE: I srednjoškolce od prvog septembra očekuje potpuno novi sistem nastave

Novosti online

29. 07. 2020. u 13:12

NASTAVA za srednjoškolce kreće u školskim klupama, ali će biti mogućnosti i onlajn učenja.

ПЕТ ДАНА У ШКОЛИ, ПЕТ КОД КУЋЕ: И средњошколце од првог септембра очекује потпуно нови систем наставе

Foto: V. Danilov

Ministarstvo prosvete pripremilo je nekoliko modela, ali će varijanta nastave praktično najviše zavisiti od mogućnosti škole da zadovolji epidemiološke uslove.

- Praktično će biti izjednačen izbor i za srednje i osnovne škole, a to znači i nastava u klupama i onlajn. Međutim, bilo da đaci imaju klasičnu nastavu ili onlajn, svi će morati u školu da bi bili propitani - kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Mnogo manje problema sa organizacijom nastave od 1. septembra, Ministarstvo prosvete imaće sa srednjoškolcima, nego sa osnovcima. I to iz nekoliko razloga.

Prvo radi se o manjim grupama, odnosno o manjem broju đaka nego što ih ima u osmoletkama, a s obzirom na njihov uzrast oni nemaju problema da ostaju sami kod kuće što nije slučaj sa decom od prvog do četvrtog razreda osnovne.

Za sve škole i osnovne i srednje važe iste bezbezbednosne mere: za svakog đaka mora da bude obezbeđena površina od četiri kvadratna metra, u učionicama će moći da bude do 15 učenika, a srednjoškolci će kao i osnovci, nositi maske.

Upravo bezbednosni odnosno epidemiološki razlozi u školama će ’diktirati’ kako će nastava biti organizovana.

Kod dualnih i srednjih stručnih škola teoretski deo će biti u samim obrazovnim ustanovama, a praktični po kompanijama. Tako ćemo imati situaciju da dok je deo razreda na nastavi, drugi će biti na vežbama izvan škole.

Foto: Novosti arhiva

- Približno je oko 500 srednjih škola, a one sa manjim odeljenjima moći će da rade bez podela razreda. Tamo gde to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati da se radi u dve smene - kaže ministar prosvete.

Kako će to u praksi izgledati?

- To praktično znači podelu pri kojoj u jednoj nedelji u školu idu prvi i drugi razred, a treći i ćetvrti su uključeni u nastavu onlajn i preko platformi sa profesorima. Potom se smenjuju. Vežbe i ispitivanja su, međutim, svima u školi. Time svi dobijaju kontinuitet u radu. Nikome neće biti uskraćena ni nastava, niti propitivanje – objašnjava Šarčević.

Vreme koje se provodi u klupama biće prilika za vežbe, propitivanje, pojašnjavanje gradiva.

Naravno, baš kao i kod osnovnih škola ostaje pravilo da oni koji su bolesni, ili im je neko u porodici zaražen, ostaju kod kuće i imaju onlajn nastavu.

- Naravno, svi ovi modeli koje je pripremilo Ministarstvo prosvete podložni su promenama zavisno od epidemiološke situacije koja u Srbiji bude vladala kako 1. septembra na početku nove školske godine, tako i kasnije tokom oba polugodišta – kaže ministar.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

VREMENSKA PROGNOZA ZA NEDELJU, 29. MAJ: Velike količine padavina  na istoku i jugu zemlje