NACIONALNI prosvetni savet podržao je „Deklaraciju o neophodnosti povećanja broja časova srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi", koja je u junu usvojena u Tršiću.

Komentari (21)

Saša

17.07.2020. 16:35

Dete mi polazi u 5. osnovne a starije u srednju školu.Kad je starije bilo 5. osnovne imalo je 6 lektira koje su bile poučne i zanimljive. Sad je lektira za 5. potpuno promenjena,ne zna se koja je knjiga gluplja i dosadnija,a za pisce nikad nisam čuo.

ByK

17.07.2020. 17:26

Сјајна вест! Зашто бисмо стално себе ниподаштавали, треба да се зна каква је српска повест и каква треба да је национална тежња и кроз језик и кроз књижевност!

Mira

17.07.2020. 17:57

Kako bi bilo da se izbaci višak obavezno neobavezni predmeta, časova i da deca stižu na treninge, a pri tom imaju funkcionalno neopterećujuće školovanje?! Veronauke, gradjansko, drugi strani jezik koji se gubi u srednjoj školi... i svakakve gluposti nabacane na dečija pleća čine da deca imaju sa PREDČASIMA 8 časova u 5.razredu osnovne škole!!!!! Anksioznisti nema kraja... Uz to i silan domaći.... UŽAS!!!!!

Lola

17.07.2020. 23:17

@đak - Maternji jezik i matematika su najvazniji predmeti. Bez dobre pismenosti nema dobrog strucnjaka ni drustvenih ni prirodnih nauka. A za prirodne nauke bez dobrog znanja matematike se ne moze. Fizika i Hemija se daju nadoknaditi. Ne i martematika.

djak

19.07.2020. 08:42

@Lola - Netačno. To je nešto što su u vreme Tita osmislili prof. i nast. srpskog da bi imali časove a i sada to rade. Sramota! Niko ne misli o đacima i šta njima realno trebs dalje za život, za posao. Strašno šta rade zarad svojih plata. E pa neće moći. Tu je EU. Ona neće dozvoliti to.

Maybe

17.07.2020. 19:53

А можда би писменост омладине па и нације била већа када би се више водило рачуна о говору водитеља у јавним гласилима о језику у текстовима по интернету и новинама. Толико је неписмених текстова да је то невероватно!

vlajko

17.07.2020. 21:24

Jednom me je jedan iz Zavoda ubedjivao kako nastavnici srpskog treba da deci predaju powerpoint. Imaju oni puno ideja. Nikako da shvate da je izuzetno tesko odskolovati (i zadrzati) inzenjere i programere. To spasava Srbiju, a ne bajke, balade i ratnicke pesme.

Petar

17.07.2020. 22:05

Мој је предлог да сви становници Србије морају обавезно да пишу српским језиком, ћирилицом.

Realno

17.07.2020. 22:36

Deca ni ove časove srpskog j.ne vole i traže da im se smanji opterećenje. Ovaj predlog potiče od nastavnika srpskog jez.kojima se smanjuje mogućnost zapošljavanja i pada norma zbog manje učenika, a blage veze nema sa tim šta deca i roditelji žele i šta im treba.Uče se velike gluposti iz srpskog koje apsolutno nikome ne trebaju, niti će trebati. Bolje dodati časove informatike, tehnike, robotike, geografije, biologije, domaćinstva, prve pomoći... A ne da drve o Musi Kesedžiji, epskim pesmama(ko je koga i čime izbo, odseko glavu, uzido u zidine, ili o verski zatucanim sveštenicima...), kao i teorije o rečenici i gramatici. Od tog je deci MUKA. Deca neka uče ono što će im zaista trebati. Veronaruku i građansko-ukinuti.

Pametniji od tebe

18.07.2020. 07:11

@Realno - Veronauka i gradjanstvo pomazu generacijama da odrze nacionalno-religioznu svest. Bez toga nema ni nacije, ni religije, a time ni tradicije koja te cini drukcijom - dakle upravo onoga protiv cega se bankarske sile Novog svetskog poretka bore. Izmedju redova, ako hoces da ti dete odraste kao perverzni imbecilni robot svetskih satanistickih interesa nastavi da se boris protiv "Muse Kesedzije"

Računarac

18.07.2020. 23:01

@Pametniji od tebe - Народ све више прича лошим "србглеским" а не српским језиком. Не зна изразе за најобичније ствари и дичи се лоше изговореним страним речима. Правопис не поштују ни у штампи. Језик је важан, као што је важна и математика и науке. Рачунарска писменост је неизоставна да би људи знали шта да купују а шта не и лако правилно да употребе рачунаре - па и да пишу српским језиком. Религиозна мисао је потребна само у смислу традиције а не затуцавање народа у празноверје. Историја је важна да се неби поновила али сем тога не помаже. Све има своју меру. Хех. Име корисника може имати само латинична слова и бројеве.

Argentinatz

17.07.2020. 22:47

A mozda da prvo krenete sa povecanjem srpskog u ulici Kneza Mihajla (koji je tamo endemska vrsta). Nema radnje koja nije globalisticka, rijeci koja nije engleska. Iako znamo da vam je razbijanje nacija, i uvodjenje Jednog svetskog poretka upravo krajnji cilj.

vlajko

18.07.2020. 08:15

@Argentinatz - Prijatelju, poborniku veronauke, treba prvo da se zapitas zasto si pametan i kako funkcionise pamet. Ako si pametan, pametan si zato sto imas sposobnost pamcenja. A pamti se negde u memoriji po nekim principima i standardima. Ovim stvarima se bave matematika i informatika a te standarde uvek definise neko pametan. Informatika objasnjava mnogo toga. Da li se veronauka bavi pamecu i kako je objasnjava. Jel si zapamtio.

Nedim

18.07.2020. 06:11

Dobro je da se poveća broj časova SJ jer deca ne čitaju dovoljno i ne obogaćuju svoj jezik.Jako bih voleo da se u škole uvede plivanje u okviru časova iz fizičkog vaspitanja,time bi svi dobili a deca bi bila sigurnija u sebe.Kaže mi jedan prijatelj :"A mi smo u Bosni učili "Hasanaginicu" čak i na Nemačkom jeziku".

tadija64ZEMUN

18.07.2020. 08:37

bas me zanima da li ce siptari i madjari imati vise casova SRPSKOG jezika(jezika zemlje u kojoj su manjina) i biti zakonom "primorani" da SRPSKI jezik upotrebljavaju svuda na javnim mestima i drzavnim institucijama(pogotovo ako primaju plate iz budzeta RS) kao i da u skolama i na fakultetima polazu ispite ISKLJUCIVO na SRPSKOM jeziku,tako se radi u svim zemljama na svetu.........

Niko

18.07.2020. 09:18

Hoce li deca da uce srbski jezik ili mesavinu njega... Gde god da se pogleda strani izrazi.. Influenser je sta, jutuber je sta,hot dog je sta... Mc ciken... Zabraniti sve izraze koje nisu srpske, ides gradom a srpski nigde

oldlala

18.07.2020. 11:32

Samo vodite racuna o ukupnom broju casava ukljucujucu gradjansku i versku nastavu.Narocito u osnovnoj skoli deca su preopterecena cesto imaju gradjansko i posle redovnih casova sto je po meni nedopustivo.