MARIJA R. (30) iz Beograda opisala je svoje iskustvo sa virusom korone iz dana u dan.

Vranjanac

14.07.2020. 17:54

Ja već peti dan sam bez mirisa i ukusa. Miris 100% odsutan, od ukusa osetim samo ekstremno slano ili ljuto, ali to je više kao neka iritacija ždrela, a ne klasičan senzitivni ugođaj koji pruža ukus. Beli luk jedem kao bombone, ništa ne osećam. Pre gubitka čula sam pojačano kijao. Temperatura 36 konstantno. Juče sam bio u kovid ambulanti, krvna slika super, IgG - i IgM -, pluća čista, dobio jači antibiotik zbog blago crvenog grla. PCR mi nije urađen, izgleda da se štedi za teže slučajeve, mada sam verovatno i ja rasadnik korone što mi je i naznačeno i od strane doktora. Imam apetit itekako, gurman sam, ali svaka hrana i piće mi je kao da žvaćem vazduh, mehanički osetim da mi je hrana/napitak u ustima, tako da jedem i pijem ka nekom fiziološkom minimumu. Možda i smršam par kg od korone. Nosite epidemiološke maske KN95 i slične, ja je ni po kući ne skidam zbog sebe i porodice. Cink, vit C i probiotik pojačano unosim.

Aleksandar

15.07.2020. 00:49

@Vranjanac - Druze ako nisi znao, bez nosa ne bi imao culo ukusa, receptori za ukus se nalaze u nosnoj supljini. Imaju testovi oni kad ljudima daju razlicite sokove ili slicno a zapusen im nos stipaljkom. Nikad ne pogode jer im je ukus isti.

Nina

14.07.2020. 18:20

E, pa reci cu vam da je korona kod nas dosla jos u novembru prosle godine. Ja sam, pocetkom novembra, pocela da osecam simptome slicne bronhitisu. Prvi dan je bilo tako, drugog dana sam iznenada dobila neobjasnjivo gusenje i suvi kasalj. Temperaturu nisam imala. Treceg dana mi se gusenje pojacalo. Tesko sam disala, samo vrhovima pluca. Cetvrtog dana sam jedva disala i jos jace kasljala. Imala sam utisak da mi se, prilikom disanja pluca lepe za ledja. Vazduha nikako da udahnem dovoljno. Gusim se. Tada sam pomislila da mozda necu preziveti. Otisla sam kod lekara. Dijagnoza je bila akutni bronhitis i napad astme. Za virus se tada nije znalo. Lecena sam nedelju dana svakodnevnim infuzijama, a nakon toga jos mesec dana lekovima oralno, pa jos mesec dana inhalatorom. Prezivela sam. Ne dao bog nikome tako nesto. Nemam potvrdu da je to bila korona, ali po simptomima, prilicno sam sigurna da jeste.

Goran Rs

14.07.2020. 20:27

@Nina - Najzesce je sto, kad je u pitanju grip, izadje neki ljekar u javnost i kaze: trenutno je u nasoj zemlji najvise oboljelih od tipa gripe npr. H1N1, a ja kad odem doktoru ni krv mi ne izvade-kazu: "miruj, pij dosta tecnosti, po potrebi patacetamol, dosta C vitamina, topla limunada, inhalacija..." Nekad dodaju i slaninu i bijeli luk... A kako znaju da li je grip i koji je tip jbmlg, ako znam...

Vojvoda Moracki

14.07.2020. 19:15

Mozda ne objavite ovajmoj komrntar, ali cete ga , bar neki od vas, procitati. Virus korona svake godine u isto vrijeme pravi epidemiju. Samo sto ga ne dobiju, niti ga svi mogu dobiti. Ovo sto sam procitao je takav idiotizam da ne mogu da vjerujem dokle ljudi idu. Zar nije uvijek kad neko dobije gripmalaksalost, gubitak apetita, miris i ukus.... Sta vam je ljudi? Prrstanite da petljate i lazete!

Jasmina Mladenović

14.07.2020. 22:25

Moji simptomi su bili prvo ukus i miris, temperatura 37,5nedelju dana, malaksalost i glavobolja konstantno dve nedelje. Uradili su mi test 5 dana koji je bio pozitivan, sad se osećam bolje i čekam ponovni test .

Bolugrlu

14.07.2020. 22:43

Polivinom juna ove godine počelo je da me boli grlo. Već sledeće jutro bol je bio jači. A krenula je i temperatura preko 37,5. Nakon par sati sve me je bolelo. Temperatura je rasla. Uputio sam poziv izabranom lekaru gde mi je rečeno da dođem sutra na pregled i da pijem po dva paracetamola na 4-5 sati , jer mi je već tada temperatura išla i preko 39. Ceo taj dan i noć sam skidao temperaturu tabletama na 4-5 sati. Ujutro je još uvek bila prisutna preko 37,5. Nakon odlaska lekaru konstatuje mi se upala grla , dobijam antibiotik hemomicin i imuno-cink tablete. Bez predloga i slanja na testiranje na covid-19 i pored što je pandemija( a ne nekakva sezonska epidemija u regionu). Nisam imao kašalj, čula su bila ok kao i disanje. Treći dan sam bio najizmoreniji ali temperature već nije bilo jer je antibiotik činio svoje. Nakon 5 dana morao sam na posao... Da li je bila korona ili upala grla ne znam. Ali početkom februara takođe sam imao iste simptome , dijagnozu i terapiju. Jedino temperatura nije bila baš tolikog inteziteta. Tada smo svi u kući bili bolesni, od dece do starih.