JEDAN SVET NESTAJAO, A NOVI SE RAĐAO: Dr Stojkovski o činjenicama i legendama povodom ustanka Srba u Banatu (VIDEO)

J. S.

25. 05. 2024. u 11:25

POVODOM 430. godišnjice ustanka Srba u Banatu, teme o kojoj se mnogo pisalo i govorilo, istoričar dr Boris Stojkovski pruža drugačiji pogled i, prvenstveno, širi kontekst koji neretko izostaje i ukazuje na istorijske činjenice i - legende.

ЈЕДАН СВЕТ  НЕСТАЈАО, А НОВИ СЕ РАЂАО: Др Стојковски о чињеницама и легендама поводом устанка Срба у Банату (ВИДЕО)

Dr Boris Stojkovski /Foto KCNS

Ustanak Srba u Banatu često se naziva prvim, pravim srpskim ustankom. Ovaj događaj ima širok međunarodni kontekst koji ga određuje kao jedan od ozbiljnijih perioda u dugom ratu Osmanlija protiv prve velike lige hrišćanskih sila.

-Moguće je postaviti poređenje sa pokretom cara Jovana Nenada pa čak i sa pokretom Đerđa Dožea, što do danas čak ni u naučnim krugovima, u smislu struke, nije rađeno.Postoje određene paralele jer su svi ti pokreti imali šire namere i ideje, međutim, postali su deo još širih međunarodnih konteksta i geopolitike srednjeg veka – ističe istoričar dr Boris Stojkovski.

U svom predavanju naslovljenom „Ustanak Srba u Banatu 1594. godine – istorija i legenda” koji se može pogledati na Jutjub kanalu KCNS, dr Stojkovski daje osvrt i na manje poznate izvore.Prvenstveno  na  osmanske koji nisu u dovoljnoj meri korišćeni i nisu sasvim poznati široj javnosti, te upravo iz tog razloga ukazuje i na elemente legendi u vezi sa tim istoorijskim događajem. U pitanju je bio prelomni period kada jedan svet nestaje, a drugi se formira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)