OVIH DANA NAM DELUJE KAO DA SU SVI BOLESNI: Među obolelima ima najviše dece, lekari savetuju kako da se zaštitimo

Novosti online

12. 03. 2024. u 08:15

ČINI se da su ovih dana svi bolesni, simptomi su slični, jak kašalj, curenje iz nosa, a kod nekog i groznica. Nagla promena vremena, alergije, ali i prisutnost infekcija napunile su čekaonice u mnogim domovima zdravlja. Pedijatar Saša Milićević napominje da su trenutno najugroženije bebe, starije osobe, hronični bolesnici.

ОВИХ ДАНА НАМ ДЕЛУЈЕ КАО ДА СУ СВИ БОЛЕСНИ: Међу оболелима има највише деце, лекари саветују како да се заштитимо

Foto: Shutterstock

- Prisutni su razni rinovirusi, zatim bakterije koje izazivaju veliki kašalj, streptokoka, ali i moraksela. Sve to začinile su i alergije koje su se pojavile - otkriva sagovornik.

Kako pedijatar navodi, simptomi koji se javljaju su veoma slični pa je nekad teško razlikovati o čemu se tačno radi. Kašalj, curenje iz nosa, malaksalost, bolovi u nogama, rukama, sinusima...

- Kada su u pitanju alergije najčešći simptomi su kašalj i curenje nosa, može se javiti i malaksalost i loše raspoloženje, ali nema temperature. Kada govorimo o infekcijama, prvo se pojavi visoka temperatura, onda malaksalost, bolovi u rukama, nogama, sinusima, a kod nekih je moguća i dijareja - priča Milićević.

On dodaje da je teško razlikovati da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija, te je veoma važno uraditi krvnu sliku, crp, kao i bris.

- Najviše ima obolele dece, međutim, dešava se da kašlju i zbog aero-zagađenja, ali i manjih prehlada - dodaje sagovornik.

Pedijatar napominje da su najugroženije bebe, zatim starija lica kojima je oslabljen imunitet, potom hronični bolesnici, kao i oni koji piju lekove koji smiruju imuni sistem.

- Važno je da se čuvaju i jačaju svoj imuni sistem. Vitamini, dosta tečnosti, kao i zdrava hrana - upozorio je pedijatar.

Batut: Pad u broju obolelih od gripa

U izveštaju za prošlu nedelju, u periodu od 26. 2. do 3. 3, u Republici Srbiji zabeležen je pad u broju obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu i to za skoro 22%, piše Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Na osnovu podataka iz populacionog nadzora nad gripom, prijavljena su 8.582 slučaja oboljenja sličnih gripu. U ovoj izveštajnoj nedelji registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost - naveli su u saopštenju.

Što se tiče respiratornih infekcija prijavljena su 15.194 obolela, što je za približno 10 odsto manje u poređenju sa prethodnom nedeljom.

- Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu registrovane su u Zlatiborskom, Šumadijskom i Srednjobanatskom okrugu, dok se najviše uzrasnospecifične stope beleže u uzrasnim grupama od 0 do 4 i 5 do 14 godina - otkrili su.

Iz Batuta kažu da su do sada u Srbiji potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09, A(H3) i B sa dominacijom podtipa virusa gripa A(H3).

Virus gripa je do sada potvrđen na teritoriji Južnobačkog, Kolubarskog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Srednjobanatskog, Raškog, Pomoravskog, Braničevskog, Borskog, Zlatiborskog, Nišavskog, Sremskog, Pčinjskog, Šumadijskog, Severnobanatskog, Jablaničkog, Moravičkog, Podunavskog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Pirotskog i Rasinskog, Topličkog okruga, na teritoriji Grada Beograda, kao i na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Među obolelima je sedmoro dece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je šestoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, deset nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i devet osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

Prethodne 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94%) bila nevakcinisana.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: SREĆNI U KUĆI OD SLAME I BLATA: Ivana i Dušan se vratili iz Kine i započeli život na obroncima Rtnja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)