DANAS TEMPERATURNI REKORD, A ONDA ŠOK OBRT: Kiša će prvo pogoditi ove delove Srbije, stiže i olujni vetar

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

10. 02. 2024. u 07:39

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je najnoviju najavu u kojoj se navodi da nas za vikend očekuje natprosečno toplo, ali i vetrovito vreme sa olujenim udarima vetra.

ДАНАС ТЕМПЕРАТУРНИ РЕКОРД, А ОНДА ШОК ОБРТ: Киша ће прво погодити ове делове Србије, стиже и олујни ветар

Foto Pixabay free images

- Do kraja sedmice biće natprosečno toplo vreme sa temperaturama od 16 do čak 22 stepena. Duvaće umeren i jak južni i jugozapadni, u košavskom području jugoistočni vetar.Olujni udari vetra danas se očekuju u brdsko-planinskim predelima Dinarskog područja, a sutra i na jugu Banata i u donjem Podunavlju - stoji u najavi RHMZ.

Kiša prvo na jugozapadu Srbije

Kako navodi RHMZ, ove prolećne temperature ubrzo će prekinuti hladnije vreme i kiša, koja će prvo pasti u jugozapadnom delu Srbije.

Foto: Printskrin/RHMZ

- Kiša će pretežno padati na jugozapadu Srbije, naročito u pograničnom delu sa Crnom Gorom, a povremeno se očekuje i u Vojvodini, ali slabijeg intenziteta, dok će u ostatku zemlje biti lokalna i kratkotrajna pojava, pa se će se zadržati uglavnom suvo. Početkom sledeće sedmice oblačno i hladnije sa čestom pojavom kiše u svim krajevima - navodi RHMZ.

Danas temperaturni rekord?

Meteorlolog RHMZ Nedeljko Todorović najavio je za "Novosti" da će za 10 februar možda biti oboren temperaturni rekord koji iznosi 18,5 stepeni.

Prema podacima za Beograd (druga mesta imaju daleko kraći niz i nisu podesna za upoređivanje) od 1888. do 2024. godine, maksimalne dnevne temperature u februaru kreću se od 18 stepeni (2. feburara 2020. godine) do 24,5 stepeni (11. februara 1899. godine).

Foto: Arhiva Novosti

- Prognoza nije uvek pouzdana, temperatura će biti oko te dosad maksimalne, možda će pre biti oboren rekord od 18,5 stepeni izmeren 10. februara 2022. godine - kaže Todorović za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)