KAKO SE ZAŠTITI OD SMS PREVARA? Pošta Srbije u saradnji sa CERT timom MUP-a nudi nekoliko sigurnih načina odbrane

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

20. 01. 2024. u 09:43

POŠTA Srbije, u saradnji sa CERT timom MUP-a obaveštava korisnike o mogućim vidovima prevare i načina zaštite od istih.

КАКО СЕ ЗАШТИТИ ОД СМС ПРЕВАРА? Пошта Србије у сарадњи са ЦЕРТ тимом МУП-а нуди неколико сигурних начина одбране

Foto: AP/Novosti

​Zbog sve većeg broja prevara koje se dešavaju korisnicima, Pošto Srbije, u saradnji sa CERT timom MUP-a sastavila je uputstvo na koji način se pravilno zaštiti od zloupotreba koje vrebaju u digitalnom svetu. Ovo su neki od načina zaštite:

  •  Ukoliko ne očekujete neku pošiljku postoji mogućnost da se radi o prevari.
  •  Nemojte aktivirati link ili otvarati prilog poruke, a da prethodno niste sigurni ko je pošiljaoc.
  • Nemojte pozivati broj sa koga Vam je stigla sumnjiva poruka i ne stupajte u komunikaciju sa pošiljaocem SMS poruke.
  • Ukoliko poruka sadrži podatke o nekom privrednom društvu ili u ovom slučaju javnom preduzeću probajte direktno da ih kontaktirate, njihovi brojevi i adrese su javno dostupni.
  • Ozbiljne kompanije, javna preduzeća, državni organi i administratori sistema nikada od Vas neće zahtevati da unosite Vaše lične podatke preko SMS poruke.
  • JP Pošta Srbije nikada od Vas neće zahtevati ovakav vid plaćanja.
  • Napadači se trude da link u SMS poruci bude što sličniji originalnom linku, umesto „posta.rs“ mogu napisati sličan link kao što je npr. „postas-rsd.top“.
  • Ukoliko ste uneli podatke o Vašoj platnoj kartici, potrebno je da se hitno javite banci kako bi oni blokirali karticu u što kraćem roku i onemogućili neovlašćene transakcije.
  • Ukoliko ste uneli Vaše kredencijale (korisničko ime, mejl adresa, lozinka i ostale lične podatke) za logovanje na e-banking, potrebno je da odmah promenite pristupnu lozinku ili se hitno obratite banci radi izmene lozinke.
  • Ukoliko primetite da SMS poruka sadrži dosta pravopisnih grešaka, ili su izmešana dva pisma – latinica i ćirilica, kao i  dva jezika – engleski i srpski, najverovatnije se radi o prevari.
  • Ne prosleđujte sumnjive poruke prijateljima.
     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)