TEMPERATURA IDE U MINUS, ALI TO NIJE NAJVEĆI ŠOK KOJI NAS ČEKA: Norveški meteorolozi predvideli kakvo vreme će biti u Srbiji

Novosti online

12. 01. 2024. u 20:27

U PROTEKLOM periodu, Srbija je bila svedok pravih zimskih temperatura, sa ledenim danima i pokrivačem snega koji je prekrio celu zemlju. Sada, dok se Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) priprema za vremenski obrt, norveški meteo servis Yr.no, poznat po svojoj pouzdanosti, izneo je svoje prognoze koje se poklapaju s očekivanjima domaćih stručnjaka.

ТЕМПЕРАТУРА ИДЕ У МИНУС, АЛИ ТО НИЈЕ НАЈВЕЋИ ШОК КОЈИ НАС ЧЕКА: Норвешки метеоролози предвидели какво време ће бити у Србији

Foto: N.Živanović

Prema najnovijoj prognozi Yr.no, tokom sledeće nedelje očekuje se nova tura snega, a među gradovima koji bi mogli doživeti pravu zimsku idilu istaknut je i Beograd.

Ovaj podudarni stav dva meteorološka servisa budi nadu da bi novi snežni pokrivač mogao doneti radost ljubiteljima zimske čarolije, ali istovremeno postavlja izazove za vozače i druge koji se suočavaju s niskim temperaturama i snežnim padavinama.

Sneg bi prema njihovim najavama u Beogradu mogao pasti u utorak i sredu. Ipak, to nije najveći šok koji nas čeka. U sredu bi se Beograd mogao probuditi u minusu, tačnije, očekuje se -5, dok bi samo dan kasnije, temperature drastično skočile, pa Beograđane očekuje prolećnih +13 stepeni, stoji u prognozi na ovom sajtu.

Vreme narednih dana 

U petak i u subotu ponovo hladno, uz temperature od -2 do 2°C, u Negotinskoj Krajini do 4°C.

U noći ka suboti i tokom subote iznad Srbije se očekuje prolazno naoblačenje, ponegde sa sasvim slabim snegom, uglavnom u centralnim, istočnim i jugoistgočnim predelima Srbije u Pomoravlju, ali se ne očekuje značajnije povećanje snežnog pokrivača. Prolazno će duvati veoma jak severozapadni vetar, naročito na istoku Srbije i na planinama.

Drugog dana vikenda razvedravanje, ali ostale hladno, ujutro uz umeren i jak mraz.

Početak sledeće sedmice doneo bi Srbiji blago otopljenje, uz temperature oko 5°C.
Sve više bi jačala ciklonska aktivnost sa Atlantika, a sa njim bi stizala i osetno toplija vazdušna masa sa jugozapada.

Sredinom sledeće sedmice, odnosno oko 17. januara, u Srbiji bi bilo osetno toplije, uz temperature i iznad 10°C, a ponegde bi bile i do 14-15°C, lokalno i više. Očekuju se i izražena južna strujanja, uz pojačan južni vetar, a u košavskom području i na planinama jugoistočni vetar imao bi povremeno i olujne udare.

Sledeće sedmice biće uslova povremeno i za kišu, a snežni pokrivač bi se značajnije otopio i na višim planinama.

Relativno toplo vreme zadržalo bi se do oko 20. januara, a treća dekada januara donela bi zahlađenje i pad temperature na oko 0°C, pri čemu bi vreme bilo u skladu sa kalendarom, a kiša bi prešla u susnežicu i sneg.

BONUS VIDEO: ZAVEJAN AUTO-PUT KOD RUMSKE PETLjE - Kilometarske kolone u smeru ka Zagrebu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?