ZA VOLAN SEDAJU PIJANI I DROGIRANI: Rezultati saobraćajne kontrole za prvih 10 dana ove godine

V. Crnjanski Spasojević

12. 01. 2024. u 15:22

NOVA 2024. godina počela je više nego dramatično kada je u pitanju saobraćaj - od 1. do 10. januara dnevno su, u proseku, u saobraćaju stradale 1,2 osobe, 125 vozača za volanom je bilo "pod gasom", a šest pod dejstvom narkotika!!!

ЗА ВОЛАН СЕДАЈУ ПИЈАНИ И ДРОГИРАНИ: Резултати саобраћајне контроле за првих 10 дана ове године

FOTO: Arhiva novosti

Za samo deset dana na putevima je, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, poginulo 12 ljudi. Kontrolom je više od 1.250 vozača otkriveno pod dejstvom alkohola, od kojih je prema rečima Zlatka Belencana, pomoćnika načelnika Uprave saobraćajne policije, 420 zadržano, a 60 je upravljalo vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, tj. droge.

Pripadnici MUP-a su u Negotinu juče isključili iz saobraćaja 52-godišnjaka koji je sedeo za volanom "opel vektre" sa dramatičnih 3,24 promila alkohola u organizmu. Određeno mu je zadržavanje do 12 sati i protiv njega će biti podnete prekršajne prijave, saopštio je MUP.

Kako za "Novosti" kaže Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja, pet osoba više poginulo je na samom početku januara nego u istom periodu prošle godine.

- Imali smo i strašne i bizarne saobraćajne nezgode - objašnjava Koković. - Recimo, momak je sleteo s puta, a na mestu suvozača bio je otvoren prozor i drugi mladić je proturio glavu. Prilikom sletanja, on je glavom udario u saobraćajni znak i preminuo. Imali smo i slučaj četrdesetčetvorogodišnje majke troje dece, koja nije bila vezana i proletela je kroz šoferšajbnu. Bez sigurnosnog pojasa, nije imala šanse da preživi saobraćajnu nezgodu.

Uzroci saobraćajnh nesreća mahom su prebrza vožnja, nepoštovanje propisa i konzumiranje alkohola. Hladan talas doneo je slabiju vidljivost i klizave kolovoze, a mnogi se ne drže saveta stručnjaka da voze defanzivno. Ovo je doba godine, kada inače, zbog novogodišnjih praznika, slava, smanjene vidljivosti i poledice ima više nezgoda na putu.

FOTO: Arhiva novosti

 

- Neprilagođena brzina je veliki problem i u svakoj četvrtoj nezgodi sa stradalima krivac je upravo to. Svaka deveta osoba stradala je zbog vožnje u alkoholisanom stanju. U prvih devet meseci prošle godine čak 14.000 vozača uhvaćeno je da vozi pod dejstvom alkohola! Ovo je, takođe, period kada mnogo ginu i pešaci, jer neoprezno stupaju na kolovoz, a vidljivost je manja zbog magle. Zaustavni put nije isti kao leti, kada nije klizavo. Na percepciju vozača, njihovo raspoloženje, kontakt vozila sa podlogom utiču i nagle promene temperature, sa plus 20 na minus sedam - navodi Koković.

Ali, koliko god da je krivo vreme, toliko je kriva i nasilnička vožnja. Koković podseća da su prošle godine donete izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja sa rigoroznijim sankcijama, koje, između ostalog, predviđaju privremeno oduzimanje kola onima koji su "ponavljači" kada je u pitanju nasilnička vožnja. Takođe, doneti su nova Strategija o bezbednosti saobraćaja i Akcioni plan za njeno sprovođenje, a ove godine nas, posle prošlogodišnjih izmena, očekuje i sasvim novi zakon o bezbednosti, a nadleži kažu da bi u martu, po novim sankcijama za nasilničku vožnju bahati vozači mogli da ostanu bez kola i da najuporniji nasilnici za volanom, posle druge velike greške, budu isključeni iz saobraćaja.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja podseća da je u 2023. bilo za 55 manje poginulih nego godinu pre toga. Za to su, kaže, zaslužni isključivo pripadnici saobraćajne policije, koji su maksimalno unapredili delovanje.

SVAKI DRUGI STRADALI - VOZAČ

STATISTIKA Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuje da je svaka druga poginula osoba u saobraćaju vozač putničkog vozila, a svaki četvrti - pešak. Svaki treći stradali stariji je od 65 godina, a deset odsto usmrćenih su biciklisti. Dosta ljudi gine i na traktorima, u vreme poljskih radova, zbog čega je Agencija imala akciju deljenja besplatnih zaštitnih ramova.

- Da su i ostali odgovorni radili kao saobraćajna policija, broj stradalih bio bi još manji. Od kada su se spustile temperature i pao sneg, putari su izuzetno zakazali. Stizale su nam informacije da su na nekim raskrsnicama, kako temperatura ode u minus, saobraćajne nezgode postale pravilo. Recimo, na mostu na Adi s minusom imamo lančane sudare, a pre neki dan je Ulica Tadeuša Košćuškog, uzbrdo, od Zoološkog vrta, bila klizava. Govorimo o centru grada! Problema je bilo i na auto-putu A3, u visini Rume, a 8. januara i na putu Zrenjanin-Beograd. Ni na jednom, ni na drugom mestu nije bilo putarskih kamiona, uprkos snegu koji je ledio na kolovozu - kaže Okanović i preporučuje vozačima maksimalno smanjenje brzine, obavezno vezan sigurnosni pojas i smeštanje dece u obezbeđena sedišta.

I "Putevi Srbije" pozvali su sve da budu oprezni u saobraćaju, poštuju ograničenja i prilagode se uslovima na putu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu