ODLAZAK HEROJA SA KOŠARA Borci se opraštaju od Aleksandra Ćirića Ćire: Gromado, bio si uz nas kad se pucalo, samo si ovu bitku izgubio

Novosti online

21. 11. 2023. u 15:15

MAJOR u penziji Aleksandar Ćirić Ćira iz Kruševca, koji je bio na braniku otadžbine 1999. godine, preminuo je u nedelju u 54. godini života na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, posle kraće i teške bolesti.

ОДЛАЗАК ХЕРОЈА СА КОШАРА Борци се опраштају од Александра Ћирића Ћире: Громадо, био си уз нас кад се пуцало, само си ову битку изгубио

Foto: RTK

Aleksandar Ćirić je rođen 1970. godine u Kosovskoj Mitrovici. Posle osnovne i srednje škole u rodnom mestu, prvo je završio Školu rezervnih oficira pešadije u Bileći, a potom 1991. godine i Vojnu akademiju Kopnene vojske u Sarajevu. U profesionalnoj službi u Vojsci Srbije, bio je sve do penzionisanja u maju ove godine. 

Kao oficir herojske 125. motorizovane brigade Ćirić je bio učesnik Bitke za Košare, tokom NATO agresije 1999. godine, u kojoj je i ranjen. Prethodno je bio i učesnik oružanih sukoba u Sloveniji i Hrvatskoj. Za ratne i vojne zasluge odlikovan je Medaljom za zasluge i Vojnim spomen-medaljama. Poslednje, skoro dve i po decenije živeo je u Kruševcu.

Sahrana penzionisanog majora Aleksandra Ćirića biće obavljena u sredu, u 14 časova, na Novom groblju u Kruševcu. Na večni počinak ispratiće ga rodbina i prijatelji, ali i njegovi drugovi sa ratišta.

Ivica Lazić, njegov ratni drug, napisao mu je potresno pismo kojim se oprašta od svog Ćire. 

- Utihnuo je jedan gromki glas, glas koji nas je vodio napred bez straha šta nas čeka iza ugla. To je bio glas jednog: sina, supruga, oca, brata, kuma, druga i prijatelja. 

Foto: S. B.

 

- U tebi smo videli jednu ljudsku gromadu koja je čvrsto stajala pred nama kao oličenje plemenitosti i dobrote. Svima si bio uzor i uvek si vladao situacijom. Bio si vojničina, učestvovao u ratu u Hrvatskoj i Sloveniji, a kasnije i na Kosovu i Metohiji i tom prilikom u bici za Košare bio ranjen. Što pokazuju i odlikovanja koja si dobio!

- O tome nisi govorio! O svemu ovome malo ljudi zna. Znaju samo oni sa kojima si bio rame uz rame dok se pucalo. Usta su ti uvek bila puna članovima svoje porodice! Ponosio si se i hvalio uspesima i nestašlucima dece. Brinuo za suprugu i roditelje kao i za brata i njegove. Ali nikada nisi zaboravio na nas ostale. I najbolji si bio u ulozi oca, gde si nam ostavio domaći zadatak. 

Foto: RTK

- Sa tobom smo se smejali i kad nam nije bilo do smeha. Na poslu smo ispijali kafu u ogromnim količinama, radeći prekovremeno. Kada bismo došli kući na vreme, deca bi se radovala misleći da su nas pustili ranije. Svaki trenutak sa tobom bio je dobro iskorišćeno vreme. Izgubio si samo jednu bitku, bitku u kojoj nema pobednika. 

A u našim srcima ostala je velika praznika koja ne može ni sa čim da se popuni. 

Inače, u njegovom rodnom gradu postavljeni su i bilbordi sa njegovim likom. 

BONUS VIDEO - ZAPLAKAO SAM KAD SE SIJALICA UPALILA: Junak sa Košara posle osam godina dobio struju

 (Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu