U ČUDU GLEDAM SVOJ NOVI DOM: Osmočlana porodica borca sa Košara Živojina Bosiljkanovića više ne živi u udžerici bez vode i struje

Z. Rajić

07. 03. 2023. u 16:12

SA brda prema planini Miroč, gde su živeli bez struje i vode u jednoj jedinoj prostoriji, spustili su se pre nekoliko dana u selo Mosna kod Donjeg Milanovca, u veliku i potpuno opremljenu kuću, borac sa Košara Živojin Bosiljkanović (45) i njegova supruga Ksenija Nikolić (34) sa šestoro dece.

У ЧУДУ ГЛЕДАМ СВОЈ НОВИ ДОМ: Осмочлана породица борца са Кошара Живојина Босиљкановића више не живи у уџерици без воде и струје

foto Put, istina, život

Iz mraka i bede izvukli su ih humanitarna organizacije „Put, istina, život“ iz Žablja i SDS (Save Displaced Serbs - „Spasite raseljene Srbe“) iz SAD. Fondacija SDS kupila im je kuću za 16.000 evra, a HO „Put, istina, život“ za samo četiri meseca, koliko je vodila akciju za pomoć Bosiljkanovićima, podarila im je dom o kakvom nisu mogli ni da sanjaju. Na brdu su bili zbijeni u 26 kvadrata i spavali na dva ležaja, a u kući na 100 kvadrata, u koju su preseljeni, imaju dnevnu i tri spavaće sobe, kuhinju, kupatilo i špajz.

- Obezbedili smo im sve novo - nameštaj, mašinu za pranje veša, frižider, peć, šporet „smederevac“, televizor, kompjuter, posteljinu, posuđe, garderobu, sredstva za higijenu, hranu... Spolja smo uredili fasadu, vrata i prozore i ofarbali ogradu i kapiju. Uselili smo ih tako što smo ih na prevaru pozvali da nešto snimimo, da bi im priredili iznenađenje. Bilo je suza od sreće, i njihovih i naših – priča predsednik HO „Put, istina, život“ Mile Jovanović, koji je sa majstorima Milovanom i Miroslavom poslednjih nedelju dana danonoćno radio kako bi kuća bila spremna za useljenje.

Živojin i Ksenija su 2014. godine u požaru izgubili ćerke od dve i tri godine, a samo dan posle te tragedije rodio im se Dejan. On sa braćom Davidom (5) i Dragišom (12) sad spava u sobi sa Mikijem Mausom, Šiljom i Pajom Patkom na zidu, a soba devojčica Dušice (13), Anđele (6) i Julijane (1) ukrašena je princezama.

BEOGRAĐANIN DONIRAO 5.000 EVRA

Jovanović ističe da HO „Put, istina, život“ ima donatore širom naše zemlje i iz inostranstva, koji su pomogli Bosiljkanovićima.

- Svaki prilog, bez obzira na iznos, bio je dragocen, a najviše je izdvojio Boris iz Beograda, koji je, kad je čuo da je kuća kupljena, donirao 5.000 evra – naveo je Jovanović.

- Kad sam pitao Dušicu šta bi htela da joj kupim, rekla je: lutke, princeze... Zato smo sobu devojčica išarali da bude kao iz bajke – ispričao je Jovanović.

   Živojin, koji radi kao nadničar na obaranju drva u šumi i ima malu ćumuranu, kaže da nema dovoljno reči da opiše kako se oseća u novoj kući.

- Ustanem noću i gledam u čudu kako se deca više ne gužvaju i ne spavaju jedni preko drugih, nego imaju svako svoj krevet. Sad ne moraju rano ni da ustaju kao kad su sa brda pešačili u školu – rekao je Živojin.

Ksenija je na brdu nosila vodu sa izvora, kojom je prala veš u dvorištu.

- Neću više biti na hladnom, ni strahovati od kiše. Biću napolju samo da kačim veš koji izvadim iz mašine. To mi je bila najveća želja – kaže Ksenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)