SPOMENIK GENERALU BOŽI JANKOVIĆU: U Karađorđevom parku postavlja se obeležje jednom od najznačajnijih srpskih vojskovođa

Novosti online

22. 10. 2023. u 15:39

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i poptpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovaće sutra osvećenju i otkrivanju spomenika đeneralu Božidaru Boži Jankoviću, u karađorđevom parku, preko puta Veterinarskog fakulteta, u 13 sati.

СПОМЕНИК ГЕНЕРАЛУ БОЖИ ЈАНКОВИЋУ: У Карађорђевом парку поставља се обележје једном од најзначајнијих српских војсковођа

Ministarstvo za rad i boračka pitanja

Spomenik će se nalaziti u blizini Spomenika i groblja oslobodiocima Beograda 1806. godine.

Posle otkrivanja spomenika vikarni remezijanski episkop Stefan i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve osveštaće spomen đeneralu, nakon čega će ministri položiti vence.

Božidar Janković bio je srpski general i ministar vojni, učesnik Srpsko-turskih, Srpsko-bugarskog, Balkanskih i Prvog svetskog rata. U Balkanskim ratovima bio je komandant Treće armije, koja je oslobodila Kosovo, a u Srpsko-bugarskim ratovima učestvovao je u odsutnim bitkama kod Ovčeg Polja i Bregalnice.

Ministarstvo za rad i boračka pitanja

Janković je posle Prvog svetskog rata bio komandant Četvrte armijske oblasti, sa sedištem u Zagrebu, sve do smrti 1920. godine.

U posleratnoj istoriji general Janković je skrajnut i zaboravljen, a na inicijativu Udruženja srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918. spomenik se otkriva na dan oslobođenja Prištine u Prvom balkanskom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola