NAJNOVIJA DETALJNA PROGNOZA DO KRAJA SEPTEMBRA: Čuveni meteorolog označio dan kada će biti kraj letnjim temperaturama

Novosti online

20. 09. 2023. u 07:14

METEOROLOG Marko Čubrilo otkrio je kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca.

НАЈНОВИЈА ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА СЕПТЕМБРА: Чувени метеоролог означио дан када ће бити крај летњим температурама

Foto: Tanjug

 - Faktori nestabilnosti su ostali vrlo visoki, ali su na sreću deterministički modeli umanjili simulacije jakih grmljavinsko olujnih razvoja. To ne znači da ih neće biti, ali će ipak biti ređi nego što se juče simuliralo. S obzirom na lokalnost tih razvoja nije moguće unapred predvideti gde će se oni pokrenuti. U zoni nestabilnosti vetar u okretanju na severozapadni smer - piše Čubrilo i dodaje:

 - Danas stabilnije i za stepen-dva manje toplo uz dnevni maksimum od +24 do +29 stepeni Celzijusa. Od četvrtka će ka nama sa juga i jugozapada ponovo priticati sve topliji vazduh, koji će u četvrtak biti i bogat vlagom, te bi ovog dana ponovo bilo lokalne pojave grmljavinskih pljuskova. Vetar južnih smerova. Četvrtak donosi maksimume od +25 do +30 stepeni Celzijusa, dok bi oni u petak lokalno mogli biti i oko +32 stepena Celzijusa.

Prema njegovim rečima, za vikend se očekuje razvijanje sekundarnog ciklona koji bi nam najverovatnije doneo nešto osetnije pogoršanje vremena, posebno predelima uz Jadran i zapadu regiona gde bi već u subotu ujutro bilo jake kiše i pljuskova, dok bi se u subotu tokom dana padavine proširile na središnje, severne i deo istočnih predela.

- Znatno manje padavina bi trebalo biti nad istokom Srbije ali modeli još nemaju konačnu verziju snage i putanje ovog ciklona i sve do srede ili možda i četvrtka može biti značajnih izmena. Subota na istoku topla, dok bi na zapadu osetnije osvežilo, a u nedelju bi osvežilo nad celim regionom uz maksimume od +15 do +24 stepena Celzijusa. Vetar bi trebao da okrene na severozapadni smer.

Čubrilo ističe i da početkom sledeće nedelje treba očekivati jačanje anticiklona uz sveže, ponegde i maglovite noći i prijatno tople ranojesenje dane.

- Sve do kraja septembra bi zatim uglavnom bilo suvo uz temperature barem malo iznad proseka. Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

CRVENO-BELA ERUPCIJA U MANČESTERU Reakcija "delija" kada je Zvezda povela protiv Sitija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)