CRVENOM FARBOM NA BELEG POKOLJA SRPSKIH REGRUTA: Vandalizam kod Ohrida

Mladen Stančić Od stalnog dopisnika - Skoplje

30. 08. 2023. u 18:44

LANE postavljena ploča kao podsetnik stravičnog pokolja, na ostacima osnove srušenog memorijala sa kosturnicom "Četiri stotine - 1915" kod sela Ramne, nadomak Biljaninih izvora, kraj Ohrida, podignutog 1925. na mestu gde su bugarski pobunjenici zverski ubili 400 srpskih regruta, nedavno je od nepoznatih provokatora prefarbana crvenom bojom, uz potpis -VMRO.

ЦРВЕНОМ ФАРБОМ НА БЕЛЕГ ПОКОЉА СРПСКИХ РЕГРУТА: Вандализам код Охрида

Prefarbana ploča na ostacima obeležja, Foto M.S

Tu istu kosturnicu su bugarski okupatori 1941. godine sravnili sa zemljom.

Farbanje je otkriveno, ali se niko zvanično ne oglašava ko stoji iza tog sramnog neljudskog čina i skrnavljenja ionako davno srušenog obeliska ispod čijih osnova i dalje počivaju kosti poklanih srpskih regruta.

Predsednik Udruženja za zaštitu i očuvanje srpskih spomenika u Makedoniji Saša Ristić za "Novosti" kaže da bi trebalo očekivati da se neko od "potpisanih" oglasi ili, pak, možda, ogradi od tog sramnog čina.

- Postavljanje ploče na ostacima spomenika je podržalo rukovodstvo lokalne samouprave u Ohridu koje je iz redova VMRO-DPMNE. Izvesno je da je neko pomračen mržnjom želeo sramnom provokacijom da "zakloni" čak i ploču na ostacima memorijala, koji bi trebalo zajednički obnoviti - kaže Ristić za "Novosti".

ISTORIJA Nekadašnji izgled spomenika i njegovi ostaci danas, Foto M.S

Foto Vikipedija

U selu Ramne, tik uz put koji vodi prema drevnoj svetinji Sv. Nauma, na lokalitetu Studenčišta, prema projektu poznatog srpskog arhitekte Momira Korunovića, 1925. podignut je četvorougaoni obelisk, od belog mermera, Spomenik stradalim srpskim mučenicima golobradim regrutima - "Četiri stotine"...

Ostalo je zapisano da je taj tužni spomenik naručio tadašnji ohridski episkop Nikolaj (Velimirović), u znak podsećanja na mučeničku smrt četiri stotine mladih regruta koje su izboli i poklali Bugari, kod sela Ramne, 1915. godine. Pri vrhu spomenika u ovalnom udubljenju bio je utisnut reljef dvoglavog orla, na kome su bile samo dve reči "Četiri stotine - 1915", a na desnoj strani "Izginulim 1915. u selu Ramne". Spomenik su, međutim, 1941. bugarski fašistički okupatori srušili, praktično sravnili sa zemljom.

Zaboravljeni davno, u šiblju, rastinju i korovu ostali su samo ostaci betonske osnove...

Farba na spomeniku, Foto M.S

Farba na spomeniku, Foto M.S

U toku povlačenja srpske vojske ka Albaniji, u zimu 1915, kod manastira Sv. Naum, na obalama Ohridskog jezera, bugarski pobunjenici zarobili su 400 regruta i golobradih pitomaca đačke čete, uzrasta od po petnaestak godina. Sproveli su ih do sela Ramne, kraj Ohrida, i tu ih - bolesne, iznemogle, izmrzle i izmrcvarene od teškog marševanja, mučki pobili. Zapisano je da je, nekim čudom, taj pokolj preživeo samo jedan dečak, kog je spasao lokalni Makedonac iz susednog sela Velestovo.

U nastojanju pospešivanja inicijative za obnovu srušenog spomenika u selu Ramne kod Ohrida, iz Udruženja za zaštitu i očuvanje srpskih spomenika u Makedoniji, kako podseća Ristić, sa delegacijom Vojnog sindikata Srbije, juna prošle godine, na ostacima monumenta "Četiri stotine - 1915", u sklopu obeležavanja Vidovdana i godišnjice Bregalničke bitke, postavljena je spomen-ploča. Beleg-podsetnik na tužni deo surove srpske istorije, u pokušaju izvlačenja od zaborava stradanja i mučeničke smrti srpskih regruta. Sada je ta ploča - prefarbana.

Spomen-ploča postavljena prošle godine, Foto M.S

Obnova

Iz Vojnog sindikata Srbije je u okviru pokrenute inicijative za obnovu spomenika sa kosturnicom u selu Ramne kod Ohrida, objavljeno da je arhitekta iz Kragujevca Ivan Milosavljević, uz ličnu donaciju, "izradio Elaborat sa projektom novog spomenika prema izvornom idejnom rešenju čuvenog srpskog arhitekta Momira Korunovića, ustupljenog od njegovog unuka..."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)