KULTURA I TURIZAM ZAPELI NA ĆIRILICI: Udruženje "Dobrica Erić" u Vojvodini proverava ko krši zakon o zaštiti našeg pisma

Lj. Begenišić

26. 08. 2023. u 09:10

UDRUŽENjE za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" počelo je da proverava da li javne institucije u Vojvodini koriste ćirilicu u skladu sa Zakonom o jeziku i pismu, Ustavom Srbije i drugim vladinim aktima. Nakon što je provera institucija u Beogradu uglavnom završena, članovi ovog udruženja krenuli su na sever države.

КУЛТУРА И ТУРИЗАМ ЗАПЕЛИ НА ЋИРИЛИЦИ: Удружење Добрица Ерић у Војводини проверава ко крши закон о заштити нашег писма

Foto: Printskrin

Posle izvršenog uvida u najbitnijim oblastima, došli su do podataka da državni organi i lokalne samouprave u Vojvodini u potpunosti poštuju zakon, a kulturni centri, turističke organizacije i javna preuzeća polovično. To je za "Novosti" potvrdio Dejan Matić iz ovog udruženja:

- Dosad smo radili pojedinačno, po gradovima, a ovom poslu sada pristupamo na određenoj teritoriji, sektorski i detaljno - precizira.

Matić naglašava da je zbog nepoštovanja zakona o upotrebi jezika i pisma, odnosno zbog toga što umesto ćirilice koriste latinicu, podneo pritužbe na sve kulturne centre i turističke organizacije na teritoriji Vojvodine i za javna preduzeća na teritoriji grada Subotice.

Tako su podnete prijave protiv kulturnih centara u Zrenjaninu, Somboru, Apatinu, Beloj Crkvi, Vršcu, zatim protiv Gradskog pozorišta u Bečeju čiju funkciju vrši Kulturni centar. Podneta je prijava i protiv Kulturnog centra u Inđiji, odnosno traži se samo ispravka "interfejsa" zbog izostanka ćiriličke osnovne verzije.

Kada je reč o turističkim organizacijama koje ne koriste ćirilicu, Matić je podneo prijavu protiv ovih organizacija u Subotici, Bačkom Petrovcu, Sremskoj Mitrovici, Vršcu, Somboru, Kikindi i Sremskim Karlovcima.

Prijava je podneta i protiv javnih preduzeća u Subotici i to protiv preduzeća "Upravljanje putevima i urbanističko planiranje", "Subotica trans", Palić - Ludaš, Pogrebnog preduzeća.

- Javna preduzeća će biti kontrolisana detaljno od Subotice pa južno po Pokrajini - kaže nam Matić uz napomenu da svakih nekoliko dana šalje nove pritužbe.

Inače, prema rečima našeg sagovornika, neke od institucija koje su opomenute, ispoštuju zahtev u roku od mesec-dva dana, a neko u roku od godinu dana. Ima i onih kod kojih se taj posao otegne na nekoliko godina.

Matić kao pozitivan primer ističe da u mađarskim sredinama svaki sajt posle mađarskog jezika ima jedino ćiriličku verziju za srpski jezik.

Inače, članovi ovog udruženja već 15 godina "love" institucije i pojedince koji ne poštuju propise po kojima su dužni da koriste srpski jezik i ćirilicu, pa umesto toga, koriste latinicu.

Po zahtevima Udruženja, ćirilica je počela da se primenjuje u 90 opština u Srbiji, gde su od 150 lokalnih samouprava 92 bile latinične. Izborili su se i da u MUP na ćirilici bude obeleženo hiljadu novih vozila, na naše pismo prešli su Beogradski sajam, Zoo-vrt, Agencija za bezbednost saobraćaja, i mnoga druga preduzeća...

Matić ističe da je u Udruženju princip da se u borbi za ćirilicu koristi pravni pristup i da traže ona prava koja postoje na papiru, bez obzira na to što su mala, a zakoni nedovoljni.

Promene na stajalištima

UDRUŽENjE za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" podnelo je pre nekoliko meseci zahtev i Javnom komunalnom preduzeću "Naplata prevoza Beograd" da u svom radu koristi srpski jezik i ćiriličko pismo, a to znači da sva obaveštenja o novom sistemu naplate i nove karte moraju biti napisane na - ćirilici. Naime, obaveštenja koja stoje na stajalištima ispisana su latinicom. Nakon ovog zahteva, gradska vlast je odštampala i plakate na ćirilici i nalepila ih iza latiničnih plakata. Prema saznanjima Dejana Matića, počelo je skidanje latiničnih plakata na nekim autobuskim stajalištima u prestonici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (4)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis