SUPERĆELIJSKA OLUJA U BANATU DOBILA INTENZIVNU ROTACIJU: Evo zašto se stvara ovakva pojava (VIDEO)

Novosti online

06. 08. 2023. u 09:16

OLUJA koja je juče iz Beograda krenula ka Banatu bila je u fazi tornadogeneze. Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, uočava snažna rotacija, koja teži da se spusti ka zemlji.

СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА У БАНАТУ ДОБИЛА ИНТЕНЗИВНУ РОТАЦИЈУ: Ево зашто се ствара оваква појава (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Naime, ovaj superćelijski oblak u jednom momentu je delovao da će se pretvoriti u tornado, što se na sreću nije dogodilo.

Kako su stručnjaci objasnili, dolazak hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge u sklopu ciklona i hladnog fronta doveli su do formiranja ovih moćnih olujnih sistema.

Kako navode korisnici društvenih mreža, ovaj oblak krenuo je iz Zrenjanina otišla ka Kikindi.

Podsetimo, jaka oluja stigla je juče, preko Slovenije i Hrvatske u Srbiju. Prvi su na udaru bili zapadni delovi zemlje, a potom se nevreme proširilo na Beograd i ostale delove zemlje. Nakon nekoliko sati pauze, kiša je sinoć u više navrata padala u Beogradu, a prema najavama RHMZ, nevreme je u jednom pomentu krenulo ka području Borskog okruga.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas na Brzavi i Neri danas i sutra vodostaji biti u porastu, sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplava.

Na slivovima Mlave, Peka, Crnog Timoka, Jasenice, Kubršnice, Lepenice, Resave, Belice i Crnice danas i sutra moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka, kao i urbane poplave, javlja RHMZ.

Prema vremenskoj prognozi u narednih pet dana, od danas do četvrtka očekuju nas temperature od 23 do 29 stepeni Celzijusa.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave