NEVREME NASTAVLJA DA PUSTOŠI SRBIJU: Evo gde se očekuju jake grmljavinske i olujne nepogode

Novosti online

05. 08. 2023. u 17:48

DO kraja dana širom Srbije očekuje se umeren do jaka kiša i ona će biti praćena obilnim pljuskovima sa grmljavinom.

НЕВРЕМЕ НАСТАВЉА ДА ПУСТОШИ СРБИЈУ: Ево где се очекују јаке грмљавинске и олујне непогоде

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujunim vetrom i veoma jakom grmljavinom.

U toku večeri se očekuju intenziviranje padavina i do nedelje ujutro širom Srbije očekuje se da padne od 20 do 60 litara, lokalno i više od 80 litara kiše po kvadratnom metru, što su količine koje padnu u ovom delu godine i za mesec i po dana.

U ovom trenutku linija snažne grmljavinske nestabilnosti prostire se od Banata preko Podunavlja, Braničevskog okruga, istočne Srbije, Pomoravlja i Šumadije do juga i jugoistoka Srbije i do Kosova i Metohije i u ovim predelima oluje su najintenzivnije. Svi ovi grmljavinski procesi u južnoj visinskoj struji premeštaće se prema severu.

Usled vrlo obilnih padavina, očekuje se nagli rast manjih i srednjih tokova, uz opasnost od poplava na tokovima bujičnog karaktera, naročito u slivu Jadra, Drine, Kolubare, Jasenice, Peka, Mlave, Timoka, u slivu Zapadne Morave i u brdsko-planinskim predelima. Kada je reč većim rekama, nema opasnosti od poplava od padavina na našem području. Dobra vest da je nivo reka uglavnom nizak, tako da su one za sada spremne da prihvate obilne padavine, ali opasnost uvek postoji kod ekstremnih količina, naročito kod tokova sa bujičnim karakterom.

Sava i Dunav imaju niži vodostaj, pa će zbog vrlo obilnih padavina narednih dana imati porast vodostaja. Poseban oprez potreban je zbog ekstremno obilnih padavina u slivu Save u Sloveniji i Hrvatskoj gde je vć došlo do velikih poplava, pa će Sava zasigurno višemetarski porast imati i na toku kroz Srbiju, naročito kroz gornji tok, pa se situacija treba redovno pratiti. Kada je reč o Dunavu, vodostaj je niži i nema opasnosti od poplava, tako da je naša najveća reka spremna za dotok veće količine vode.

Kako pojašnjava meteorolog Đorđe Đurić, zbog vrlo obilnih padavina, u subotu tokom večeri i noći postojaće opasnost da zbog nemogućnosti da odvodni i kanaliziacioni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode, pa da dodđe do urbanih poplava.

Dakle, zbog očekivanih vremenskih (ne)prilika od subote u podne do nedelje preporučuje se ogroman oprez i treba izbegevati kritična mesta, naročito na otvorenom. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju i da se uslovi u saobraćaju prilagode vremenskim uslovima. Bez preke potrebe u subotu tokom večeri i noći ne treba kretatai na put.

Inače, Srbija će i drugog dana vikenda biti pod uticajem ciklona i biće promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali nema opasnosti od poplava. Slično vreme očekuje se i u ponedeljak. Maksimalna temperatura biće od 22°C na zapadu do 28°C na jugu Srbije, u Beogradu do 23°C.

Od utorka se očekuje sunčano, od srede i toplije, ali se sledeće sedmice ne očekuju vrućine.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: POPLAVLjENE ULICE NOVOG BEOGRADA: Ovako izgleda prestonica nakon kiše

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)