SRBI NISU DISKRIMINISANI, ALI NISU NI AUTOHTONA ZAJEDNICA: Slovenački ambasador Damjan Bergant o položaju naših sunarodnika u ovoj zemlji

Novosti online

05. 07. 2023. u 17:36

SRBI u Sloveniji nisu diskriminisani, tvrdi Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Srbiji, reagujući na izjave predsednika Saveza Srba Slovenije Vladimira Kokanovića. Savez je, naime, tražio promenu propisa o popisu stanovništva, po kojima bi nacionalnim manjinama, odnosno zajednicama, kako ih u Sloveniji zovu, bilo omogućeno da se izjasne o svojoj etničkoj pripadnosti.

СРБИ НИСУ ДИСКРИМИНИСАНИ, АЛИ НИСУ НИ АУТОХТОНА ЗАЈЕДНИЦА: Словеначки амбасадор Дамјан Бергант о положају наших сународника у овој земљи

FOTO: Arhiva novosti

Tako bi Srbi imali prilike da se izjasne kao Srbi i znao bi se njihov tačan broj u ovoj zemlji. Kokanović kaže da ih ima 200.000, a nisu priznati kao autohtona nacionalna zajednica.

- U Sloveniji su ustavno priznate autohtona italijanska i mađarska nacionalna zajednica, kao i romska. Zaštita autohtonih nacionalnih zajednica je teritorijalno ograničena; vezuje se za teritorije na kojima pripadnici italijanske i mađarske nacionalne zajednice vekovima dugo i neprekidno žive, a ne za celu slovenačku teritoriju. Srbi, međutim, žive na celoj teritoriji Slovenije. Oni dakle nisu teritorijalno koncentrisana zajednica, što je preduslov autohtonosti. Istina je da su se prvi srpski stanovnici na teritoriji Slovenije davno naselili, i to na području Bele Krajine. Međutim, ne postoji istorijski izvor koji bi dokazao njihovu autohtonost, a usled asimilacije i odseljavanja, oni polako nestaju - objašnjava slovenački ambasador.

On dodaje da Srbi imaju pravo na učenje svog jezika, izražavanje identiteta, očuvanja kulture, vere, na udruživanje i zastupanje. Dodaje i da pitanje zaštite nacionalnih manjina ne sme biti političko pitanje, a posebno "ne može biti stvar reciprociteta između država". Gospodin Bergant se takođe pita zašto Srbi nisu tražili poseban status u Švedskoj, u kojoj ih ima 100.000, a jesu u Sloveniji:

- Možda zato što bi Slovenija trebalo da pripada tzv. regionu? To nije tačna tvrdnja. Slovenija je srednjoevropska država i ne pripada Zapadnom Balkanu, odnosno regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave