NAKON ASANACIJE - DEZINFEKCIJA: Kraljevčani započeli otklanjanje posledica bujičnih poplava (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

19. 06. 2023. u 14:49

POUČENI iskustvima iz više navrata tokom minule decenije, čim su to vremenske prilike dopustile Kraljevčani su započeli otklanjanje posledica poplava i izlivanja bujičnih vodotokova u svom kraju.

НАКОН АСАНАЦИЈЕ - ДЕЗИНФЕКЦИЈА: Краљевчани започели отклањање последица бујичних поплава (ФОТО)

G.Šljivić

Uz nastavak ispumpavanja vode koja se još zadržala u pojedinim dvorištima, putarske ekipe uveliko mehanizacijom saniraju lokalne i nekategorisane seoske puteve kako bi se omogućila prohodnost saobraćaja.

Једна од поправки обавља се у засеоку Милутиновићи, између села Дракчићи и Врдила, где је водена стихија, носећи све пред собом, тешко оштетила прилазе домаћинствима.

G.Šljivić

 

- Naše ekipe su konstantno na terenu i obavićemo defektažu nekategorisanih puteva i svih oštećenih pravaca. Osposobili smo oštećeni most u selu Lazac, intervenisali smo i na području Pekčanice, Lopatnice, Bogutovca, Adrana, Vrdila i Drakčića, a pune ruke posla, prema listi prioriteta koje je odredio Gradski štab za vanredne situacije, očekuju nas i u nardnom periodu – kaže Mirko Vuković, direktor JKP „Putevi“ iz Kraljeva, dodajući da su uspostavljene autobuske linije zaobilaznim putevima prema Cvetkama, Obrvi, Lađevcima i Voljaljvči.

G.Šljivić

 

Istovremeno, obavlja se planska mehanička asanacija stambenih i pomoćnih objekata na poplavljenom području uz obaveznu dezinfekciju koja je povrena stručnjacima ovdašnjeg Zavoda za javno zdravalje i Veterinrskog instituta Kraljevo (VSI).

G.Šljivić

 

- Potrebno je da graćani najpre obave mehaničko čišćenje kako bi mogla da se uradi dezinfekcija. Ovakve bujične poplave mogu, eventualno, izazvati neke zdravstvene probleme kod životinja, tako da je potreban pojačan nadzor. Ne očekujem eskalaciju u tom pogledu, ali apelujem da se svaka promena prijavi nadležnom veterinaru – kaže Mišo Kolarević, direktor VSI.

G.Šljivić

 

Posle povlačenja vode, iza bujica su ostale velike količine mulja, blata, svega onoga što su nabujali potoci naneli. Voda se ispumpava, pere se poplavljeni nameštaj, čiste dvorišta i pomoćne prostorije, a ista slika može se videti u atarima svih kraljevačkih sela i naselja zahvaćenim poplavom.

G.Šljivić

 

- Ponovila se situacija od pre četiri godine. I sada se za kratko vreme sve našlo pod vodom – kaže Miloš Dukić iz Drakčića. - Imamo štetu i na kući i na poljoprivrednim objektima. Počeli smo sanaciju, a uzdamo se i u pomoć lokalne samozprave i države.

PRIJAVA ŠTETE

PREMA rečima Radoice Kočovića iz Gradskog štaba za vanredne situacije, štetu na infrastrukturi Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta prijavljuju presednici Mesnih zajednica poplavljenih područja, dok će prijava štete na domaćinstvima, poljoprivrednim i privrednim objektima uskoro biti omogućena na šalterima Gradske uprave u Kraljevu o čemu će građani biti blagovremeno obavešteni. Rok za prijavu štete biće 15 dana od ukidanja vanredne situacije koja je još na snazi.

G.Šljivić

 

„LOKALCI“ NA TERENU

OSIM ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića koji je minule subote sa Zoranom Drobnjakom, direktorom „Puteva Srbije“ i Aleksandrom Antićem, direktorom „Korodora“, obišao urušeni most u Adranima na Ibarskoj magistrali, niko od ministara i državnih fukkcionera, bar zasad, nije posetio poplavljena područja u kraljevačkom kraju. Za razliku od njih, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić sa svojim najbližim saradnicima i jednim brojem lokalnih čelnika konstantno je na terenu obilazeći najugroženije tačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

JEZIVI OSEĆAJI! Novak Đoković skrhan: Naravno da sam zabrinut!