POPLAVE U SRBIJI: Vanredno u više od 50 gradova i opština, otklanjaju se posledice

Novosti onlajn

18. 06. 2023. u 07:21 >> 10:03

VANREDNA situacija proglašena je u 53 grada i opštine. Evakuisano je više od 300 ljudi. Bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone. Poplave su napravile probleme širom Srbije. Saobraćaj na Ibarskoj magistrali u Adranima, gde se urušio most, biće osposobljen za deset dana, najavio je resorni ministar. Vojska je postavila pontonski most preko reke Trnavice u selu Kleče. Most preko Zapadne Morave u Mrčajevcima pao je pred naletom bujice.

ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ: Ванредно у више од 50 градова и општина, отклањају се последице

Foto: MUP

Velika Plana: Izlile se Velika Morava, Jasenica i Rača

Velika Morava, Jasenica i Rača su se u protekla 24 sata izlile iz svojih korita i poplavile značajne površine pod oranicama u Velikoj Plani.

Kako su rekli nadležni iz JKP "Miloš Mitrović", zahvaljujući dobrom sistemu kanala i njihovom solidnom održavanju nijedna kuća na teritoriji opštine za sada nije poplavljena.

Lokalni atarski putevi nisu prohodni, pa je mehanizaciji bio otežan pristup.

Postavljeni su džakovi sa peskom, kako bi se odbranila tri domaćinstva kod hipodroma.

Dežurne ekipe i dalje prate situaciju na terenu, kako kažu, noć je protekla mirno.

Vesić: Novi most u Mrčajevcima do godinu i po dana, u Adranima za četiri meseca

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da se od ranije znalo da je most, srušen pod naletom bujice, koji je spajao Slatinu i Mrčajevce, bio u lošem stanju.

Kaže da je opština Čačak još 7. novembra prošle godine zabranila korišćenje tog mosta za sve automobile koji su teži od tri tone.

Takođe, naveo je da je prošle godine Vlada Srbije opredelila 500 miliona dinara za rekonstrukciju tog mosta i da će sada biti osiguran novac koji nedostaje za izgradnju novog.


Adrani: U toku crpljenje vode iz poplavljenih objekata

Oko 50 kuća je u Adranima kod Kraljeva i okolnim selima bilo pod vodom. Neke su i dalje poplavljene, a u toku je crpljenje vode iz tih objekata.

Jedan od vlasnika, kojem je kuća poplavljena, kaže da je voda petnaestak centimetara u kući. Ističe da će čitav nameštaj morati da baci, kao i da je kuća bila poplavljena i pre nekoliko godina.

Radovan Peković iz Civilne zaštite navodi da su kao i uvek do sada bili jedna od karika u odbrambenom lancu koji čini Štab sektora za vanredne situacije.

- Mi smo, pored brojnih aktivnosti, koje su bile i preventivne i u pomaganju podizanja odbrambenih nasipa, punjenju džakova, evakuacijama, prvenstveno zavređivali osmehe naših građana, a sa druge strane dobijali pohvale koje su najveća nagrada i najbolja plata, jer ljudski je primati, a božanski davati - kaže Peković.

Crveni krst pomaže u saniranju posledica poplava u domaćinstvima

Stručni saradnik za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Srbije Ranko Demirović izjavio je da su njihove ekipe trenutno u 24 sredine, kao i da deluje preko 250 jedinica koje su osposobljenje za delovanje u nesrećama.

- Pomogli smo u delu evakuacija gde to bilo potrebno, izvršili zbrinjavanje ljudi. Preksinoć je organizacija Crvenog krsta u Prokuplju formirala privremeni smeštaj za slučaj evakuacije i zbrinjavanja ljudi, kada su prošli bujični vodotoci Crveni krst je izvršio procenu potreba ugroženih ljudi i napravili pakete hrane, higijene - rekao je Demirović.

Pored toga, pomažu i u saniranju posledica poplava u domaćinstvima.

- U Pomoravskom okrugu su organizacije Crvenog krsta bile poprilično aktivne, pomagale oko pravljenja bedema u Jagodini, delile pomoć u Svilajncu - dodao je Demirović za RTS.

Kreće faza otklanjanja posledica

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a izjavio je da su sve akcije spasavanja i evakuacija uspešno izvedene i da se kreće u fazu otklanjanja posledica.

Milenković je kazao da su danas ekipe u poplavljenim područjima i da se radi na crpljenju vode.

- Tokom jučerašnjeg dana pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 20 stanovnika, a od početka ovog perioda, odnosno 26. maja, ukupno 317. Tako da svi građani koji su direktno bili ugroženi su sada na bezbednom, obezbeđeno im je sve u delu zbrinjavanja i verujemo da će uskoro biti normalizovani i drugi segmenti života – kritične infrastrukture, elektrosnabdevanja i vodosnabdevanja - rekao je Milenković.

Ističe da je juče najkritičnije bilo na teritoriji opštine Kučevo, gde je bilo najviše evakuacija.

Oprez u vožnji zbog nanosa zemlje i kamena na putevima gde su se izlile reke

U Srbiji se, zbog najavljenog sunčanog vremena danas i narednih dana, očekuje stabilizacija putnih pravaca, ali je potreban oprez zbog mogućih nanosa zemlje i kamena na onim putnim pravcima na kojima je došlo do izlivanja reka, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Zbog poplava padavina koje su prethodnih dana zadesile neke delove Srbije, usledile su poplave i odroni, pa na tim mestima AMSS savetuje povećanu opreznost vozačima. Neka od tih područja su Kraljevo, Čačak, Mladenovac, Novi Pazar, Jagodina.

Odroni su na području Majdanpeka, Kučeva,Kraljeva, Kruševca, Ovčar Banje prethodnih dana uslovljavali prekide u odvijanju saobraćaja a njihova učestalost očekivana je i u narednim danima pa AMSS savetuje pažljiviju vožnju kroz useke i klisure.

Prema informacijama Uprave granične Policije RS, dobijenim u 5:30 časova, nema zadržavanja vozila na putničkim terminalima graničnih prelaza. Teretna vozila čekaju tri sata na prelazu Horgoš, na izlazu iz Srbije, kao i 120 minuta na prelazu Batrovci, na izlazu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)