PATRIJARHU VIDOVDANSKA NAGRADA: Poglavar SPC predložen za najveće priznanje Kruševca - evo zašto je posebno vezan za ovaj grad (VIDEO)

S.BABOVIĆ

17. 06. 2023. u 15:06

PATRIJARH srpski Porfirije predložen je za dobitnika Vidovdanske nagrade, najvećeg priznanja Kruševca, koje se 28. juna dodeljuje u ovom gradu.

ПАТРИЈАРХУ ВИДОВДАНСКА НАГРАДА: Поглавар СПЦ предложен за највеће признање Крушевца - ево зашто је посебно везан за овај град (ВИДЕО)

Foto:S.Babović

- Patrijarh srpski Gospodin Porfirije predlaže se za nagradu zbog izuizetnog doprinosa očuvanju, negovanju i razvoju srpske duhovnosit i jedinstva srpskog naroda - stoji, između ostalog, u predlogu o kome će odbornici u lokalnom parlamentu odlučivati u utorak.

Poglavar SPC je upravo posetio Kruševac na Vidovdan 2021.godine, kada je grad proslavljao 650 godina od osnivanja.  U crkvi Lazarica služio je Svetu arhijerejsku liturgiju.

- Mnogim mestima i gradovima sam dužan, ali jedan od gradova kojima sam dužan više nego mnogim drugim koji su me otvorenog srca primala, dužan sam upravo Kruševcu - poručio je tada brojnim vernicima patrijarh Porfirije.

- Dužan sam ovome hramu i onome kome je taj hram posvećen, onome ko je čitav ovaj grad podigao i učinio ga slavnim, ali sam siguran da će ovaj grad biti prepoznat po večnosti i knezu Lazaru.

Patrijarh je otkrio i da je upravo u Kruševcu prvi put pročitao reč Božju.

- Služio sam vojsku u Kruševcu i prve svoje početke artikulisanja korake vere sam napravio u Kruševcu - rekao je patrijarh. - Prvi put sam ovde pročitao reč Božju, Novi zavet, prvi put počeo ne samo da razmišljam o tome da ne može biti da je čovek rođen da bi mu se život pretvorio u besmisao. Ne može biti da čovek ima svoj početak slučajno i da kada ode sa ovog sveta ne može ništa više reći o sebi.

Dan kasnije, patrijarh je posetio i štićenike Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu.

Odbornici će 20. juna odlučivati i o dobitnicima drugih Vidovdanskih priznanja.

Prof. dr Ivan Filipović, dekan Poljoprivrednog fakulteta, glumac Marko Živić (posthumno), Tijana Bogdanović, tekvodinstkinja, preduzeće “14.oktobar”, Karate Klub Kruševac predloženi su za Vidovdanske plakete, dok je za Vidovdanske pohvale predloženo 11 dobitnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)