Nastavljen rast slobodnih zona i u 2022. godini

Promo

26. 05. 2023. u 14:02

SLOBODNE zone Republike Srbije nastavile su sa kontinuiranim razvojem koji traje od samog nastanka koncepta, sada već punih 15 godina.

Настављен раст слободних зона и у 2022. години

Foto: Promo

U skoro svim ekonomskim kategorijama ostvareni su rekordni rezultati koji su direktna posledica privlačenja kako velikih domaćih tako i stranih investicija u prethodnom periodu.

Napredak slobodnih zona u prethodnoj godini ogleda se, pre svega, u značajnom broju novootvorenih fabrika i povećanju broja zaposlenih, povećanju vrednosti ostvarene proizvodnje i izvoza, kao i povećanom obimu prometa roba i usluga, što 2022. godinu čini najuspešnijom poslovnom godinom do sada.

Zabeležena visina investicija u mnogome je značajnija nego prethodnih godina, zahvaljujući prednostima koje donosi poslovanje u slobodnim zonama kao i dodatnim podsticajima, olakšicama i subvencijama koje je omugućila Vlada Republike Srbije što je doprinelo da slobodne zone postanu atraktivno mesto za ulaganje kompanija iz svih delova sveta. I u prethodnoj godini investiciono najaktivnije su bile kompanije poreklom iz Evropske unije, naročito Nemačke, kao i azijskih zemalja, Japana i Kine.

Investiciona ulaganja u prethodnom periodu direktno su doprinela rastu broja korisnika u slobodnim zonama, naročito proizvodnih kao i broju zaposlenih u njima. Više od 250 korisnika, od čega 107 proizvodnih korisnika poslovalo je u 2022. godini u nekoj od 15 slobodnih zona. Pojedine zone širile su se za nove korisnike, dok su pojedine kompanije dodatno proširivale i jačale postojeće kapacitete. U slobodnim zonama danas radi više od 45,000 radnika. Prvi put od formiranja slobodnih zona, imamo čak sedam zona koji zapošljavaju više od 4,000 radnika, i to zone koje su geografski ravnomerno raspoređene od severa do juga Srbije, kao i od zapada do istoka.

Vrednost robe proizvedene u slobodnim zonama, kao i izvoz, premašili su sva očekivanja, a ovi rezultati su još začajniji uzimajući u obzir trenutnu geopolitičku situaciju i recesiju koja polako zahvata sve najjače ekonomije sveta. Slobodne zone su još jednom dokazale da je njihov uticaj na privredu Republike Srbije izuzetan, imajući u vidu da značajno doprinose povećanju spoljnotrgovinskog bilansa zemlje, smanjenju nezaposlenosti, razvoju domaće privrede izvan i oko granica zona te transferu savremenih tehnologija i know how-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)