„ČELIČNI KANCELAR“ UJEDINIO NEMAČKO CARSTVO: Istoričar Milovan Balaban o ulozi Ota fon Bizmarka

J. S.

30. 03. 2023. u 22:26

OTO Eduard Leopold fon Bizmark-Šenhauzen je bio vojvoda od Lauenburga i jedan od najvažnijih vođa druge polovine 19. veka.

„ЧЕЛИЧНИ КАНЦЕЛАР“  УЈЕДИНИО НЕМАЧКО ЦАРСТВО: Историчар Милован Балабан о улози Ота фон Бизмарка

KCNS

Kao premijer pruskog kraljevstva (1862‒1890), pod geslom „krv i gvožđe" ‒ serijom pobedonosnih ratova, ujedinio je nemačke države u Nemačko carstvo osnovano 1871. s Vilhelmom I kao carom. Posle ujedinjenja je postao prvi kancelar Nemačkog carstva.

U početku je bio junkerski političar duboko konzervativnih, aristokratskih i monarhističkih gledišta, koji se borio protiv rastućeg socijal-demokratskog pokreta u osmoj deceniji 19. veka. Stavio je van zakona više organizacija i uveo je starosne penzije, zdravstveno osiguranje, kao i radničko osiguranje u slučaju nesreće. Postao je poznat pod nadimkom „Čelični kancelar" i smatra se jednom od najvažnijih figura u nemačkoj istoriji.

Bizmark je svakako političar koji je obeležio čitav XIX vek u nemačkom narodu. Delo ujedinjenja Nemačke bilo je značajno ne samo za nemački narod, već i za čitav svet. 

Predavanje istoričara Milovana Balabana „Bizmark – I deo"  može se  pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio