HRVATSKI VOJNIK HTEO DA ME ZAKOLJE, PA REKAO: "NEĆU, JOŠ SI MALI": Saša Milošević, preživeli iz masakra u Sijekovcu 1992. za "Novosti"

D. Matović

26. 03. 2023. u 21:07

PROŠLA je 31 godina kako sam izgubio oca i braću, ali rane ne mogu da zacele. Najviše boli što zločinci nisu odgovarali za zločin koji se dogodio u mom selu Sijekovac kod Bosanskog Broda. Jedan čovek je odležao deset godina i, koliko znam, stavljena je tačka. Kao da se podruguju porodicama koje su izgubile najmilije.

ХРВАТСКИ ВОЈНИК ХТЕО ДА МЕ ЗАКОЉЕ, ПА РЕКАО: НЕЋУ, ЈОШ СИ МАЛИ: Саша Милошевић, преживели из масакра у Сијековцу 1992. за Новости

Privatna arhiva

Vojnik HVO hteo da me zakolje, pa rekao: "Još si mali"

Ovako, za "Novosti", govori Saša Milošević koji je preživeo masakr u Sijekovcu, jednom od prvih ratnih zločina u BiH. Imao je samo deset godina:

- Kada je počeo napad na naše selo, sa majkom i starijim bratom sam se sklonio u podrum kod komšija Zečevića. U podrumu je bilo još majki i dece. Pucalo se na sve strane. Granate su padale. Ubrzo su došli vojnici sa HVO oznakama. Izvukli su nas iz podruma. Vikali su na nas, udarali koga su stigli. Meni je jedan vojnik stavio nož pod vrat i rekao: "Sad ću da te zakoljem." Ridao sam, a on mi je rekao: "Neću, još si mali." Mog brata Dragana, koji je imao 17 godina, istrgli su iz majčinog naručja i ubili. Ubijali su na naše oči komšije.

 
 

NEPRAVDA

Milošević kaže da je telo ubijenog brata Željka video samo na televizijskim snimcima, ispred porodične kuće.

- Strašno je. Mnogo je strašno. Bojim se da će ovaj slučaj ostati zauvek zaključen jednom jedinom presudom. Navikao sam na nepravdu. Ali, boli srce, duša boli - kaže nam.

Tog dana Milošević je ostao i bez oca Luke. Posle obdukcije saznao je da su njegovi otac i brat stradali "od metka". Za starijim bratom Željkom i dalje traga:

- Tog dana ubijeno je devetoro ljudi, a narednih još 37, najviše iz moje i porodice Zečević. Čini mi se da se, sad već decenijama, sve radi da se zločin zataška. Osuđen je samo Zemir Kovačević, u to vreme pripadnik Interventnog voda 1. bosanskobrodske brigade. Desetogodišnju kaznu za ubistva, maltretiranje i pljačku srpskih civila je odslužio. Zvanično je osuđen za ubistvo dve osobe u Sijekovcu i nečovečno postupanje prema drugim civilima. Video sam kako je ubio Petra Zečevića. Petar je imao četrdesetak godina i bio je invalid. Posle toga, Kovačević je ubio i njegovog oca Jovu. Prišao mu je i opsovao: "Šta hoćeš ti, stari Zec?" Verujem da to nisu jedini ljudi koje je Kovačević pobio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

TESLINE REČI KOJE PLAŠE: Kako će izgledati svet u 2100. godini - ograničenje potomstva, sterilizacija, higijena i zagađenost