POMOĆ KANCELARIJE ZA KiM: Donirali vrednu opremu za razvoj privrednih i poljoprivrednih delatnosti

D. Z.

23. 03. 2023. u 15:44

PREDSTAVNICI Kancelarije za Kosovo i Metohiju obilaze korisnike podsticajnih sredstava u severnim opštinama pokrajine koji su dobili vrednu opremu za razvoj privrednih i poljoprivrednih delatnosti na konkursu Kancelarije za KiM, kako bi se na terenu uverili u održivost projekta

ПОМОЋ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КиМ: Донирали вредну опрему за развој привредних и пољопривредних делатности

FOTO KANCELARIJA ZA KIM

Naime, kako se navodi u saopštenju, zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju, manastir Duboki potok dobio je vrednu opremu za unapređenje manastirske ekonomije - kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

- Kako bi proširili obim svoje delatnosti i započeli proizvodnju meda, u manastiru će sredstvima Kancelarije biti izgrađen objekat za pčele - navodi se u saopštenju i dodaje da su službenici Kancelarije za KiM razgovarali sa bratstvom manastira i o budućim potrebama i dodatnim ulaganjima.

- Vrednu opremu dobila je i kompanija Jumkos iz Zubinog Potoka koja upošljava 75 radnika, a koja je uz pomoć subvencija Kancelarije za KiM otvorila i proizvodni pogon u Brnjaku gde upošljava još 25 radnika. Oni su na konkursu dobili sistem za automatsko krojenje i 50 različitih šivaćih mašina. Podsticaje za razvoj proizvodnje dobila je i Zemljoradnička zadruga Rogozna iz Zubinog Potoka, koja se bavi proizvodnjom kafe, a na konkursu je osim pakerice za kafu dobila i izgradnju objekta za preradu kafe. Dragan Đukić iz sela Kovače koji ima svoje registrovano poljoprivredno gazdinstvo dobio je kazan za rakiju kapaciteta 100 litara. Štamparska radnja Trgo iz Zubinog Potoka unapredila je svoju proizvodnju zahvaljujući mašini za štampu na svim materijalima, koja im je dodeljena, a pomoću koje izrađuje razne suvenire - navode iz Kancelarije za KiM i dodaju da su u okviru ove posete, predstavnici Kancelarije za KiM obišli i ostale privrednike i poljoprivrednike koji su na konkursu dobili opremu za unapređenje pekarske, mesarske i vinogradarske proizvodnje.

Kancelarija će, kako se navodi u saopštenju za javnost, i u budućnosti raditi na razvoju malih i srednjih preduzeća, pomoći privrednicima i poljoprivrednim proizvođačima kako bi ojačala ekonomske uslove za srpski narod na KiM i osigurala njihov ostanak i opstanak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas