DOBRA DELA U SLAVU ŽIVOTA: Povodom 60. godišnjice Najplemenitijeg podviga, “Večernje novosti” će dodeliti specijalne plakete

S. Vidačković - D. Matović

10. 03. 2023. u 16:04

VELIKE krize, ali i velike solidarnosti. To godinama dokazuju udruženja i društveno odgovorne kompanije, koje samoinicijativno, ali i na poziv za pomoć - uvek odgovaraju.

ДОБРА ДЕЛА У СЛАВУ ЖИВОТА: Поводом 60. годишњице Најплеменитијег подвига, “Вечерње новости” ће доделити специјалне плакете

Foto: Budi human, Kruševačko pozorište

Sve njihove humanitarne aktivnosti i dobra dela teško je nabrojiti: pomažu lečenje dece i odraslih obolelih od najtežih bolesti, podižu i opremaju kuće nevoljnicima, doniraju različite ustanove za brigu o socijalno ugroženima, pomažu decu bez roditeljskog staranja... Među takvim dobročiniteljima su Humanitarna fondacija "Budi human", Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR, kompanije "Mocart", NIS i "Pink medija grup". Njima će na jubilarnoj svečanosti povodom 60. Najplemenitijeg podviga godine, tradicionalne akcije "Večernjih novosti", 4. aprila biti uručene specijalne plakete za dugogodišnji humanitarni rad.

Za višegodišnji humanitarni rad priznanja Fondaciji "Budi human", NURDOR-u, Mocartu", NIS-u i "Pink mediji grupi"

Humanitarnu fondaciju "Budi human" osnovao je Aleksandar Šapić, naš proslavljeni vaterpolista i reprezentativac, sadašnji gradonačelnik Beograda, a počela je sa radom u junu 2014.Pokrenuta je da se pomogne lečenje dece i odraslih. Način rada Fondacije je jedinstven u Srbiji, jer omogućava da svi korisnici, u skladu sa sloganom Fondacije "jednaka šansa za sve", na jednostavan način dođu do potrebnih sredstava za lečenje, a sa druge strane da oni koji daju pomoć u svakom trenutku znaju kako teče akcija i koliko je novca prikupljeno. "Budi human" je do sada imala više od 1.400 humanitarnih akcija, a trenutno se prikuplja novac za lečenje 605 dece i 348 odraslih.

FOTO: Promo

Tekst potpisa

- Zahvaljujući građanima koji su podržali naše akcije, do sada smo omogućili da nekoliko stotina korisnika počne lečenje na vreme - kažu u ovoj fondaciji. - Među njima su i deca obolela od SMA tip 1 kojima je bilo neophodno da lek koji košta 2.132.000 evra prime do određenog uzrasta i određene telesne težine kako bi imao adekvatno i očekivano dejstvo na zaustavljanje progresije bolesti. Na to smo naročito ponosni.

OD INKUBATORA DO TRANSPLANTACIJE KOŽE

POČETKOM ove godine, Fondacija "Mocart" potpisala je protokol o saradnji sa Ministarstvom zdravlja, u okviru kog će biti donirani inkubatori, sanitetsko vozilo, sistem za transplantaciju kože, računarska oprema... Nastavljena je i akcija sa kafićem "Zvuci srca" u kojem rade mladi sa smetnjama u razvoju a koji su gosti u centrali "Mocarta" svakog poslednjeg petka u mesecu. Kao ekskluzivni partner Fudbalskog saveza Srbije i naslovni sponzor Superlige i Prve lige Srbije, "Mocart" je po prvi put uveo humanitarni segment u domaće prvenstvo. Svake nedelje najbolji igrač kola nagrađuje se novčanim iznosom koji prosleđuje humanitarnoj organizaciji ili pojedincu po izboru.

Otkako je osnovano 2003, udruženje NURDOR svakodnevno brine o deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima. Na različite načine pokušavaju da sa roditeljima, lekarima, medicinskim osobljem i svim ljudima dobre volje, olakšaju živote obolelih mališana. U životnoj borbi pružaju im psiho-socijalnu podršku, pomoć u ostvarivanju zakonskih prava, obezbeđuju im najsavremenije uslove na hemato-onkološkim odeljenjima, edukuju roditelje, decu, medicinsko osoblje, volontere i širu javnost. U okviru svoje misije, NURDOR je pokrenuo mnogobrojne projekte pedijatrijske hematoonkologije sa ciljem da uslovi lečenja i tretman budu poput onih u zemljama EU. Do sada, NURDOR je opremio šest pedijatrijskih hemato-onkoloških odeljenja u Srbiji, organizovao rehabilitacione letnje i zimske kampove za decu posle završenog onkološkog lečenja, besplatan smeštaj za decu i roditelje iz unutrašnjosti u Roditeljskim kućama u centrima lečenja (Beograd, Novi Sad, Niš)...

FOTO: Promo

Tekst potpisa

Uz ime Kompanije "Mocart", regionalnog lidera u priređivanju igara na sreću, ravnopravno stoji i epitet lidera na polju humanosti. Samo tokom 2022. donirano je više od 100 miliona dinara u humanitarne svrhe. Uz "Mocartovu" asistenciju pomoć je stigla na adrese mnogih pojedinaca, zdravstvenih i kulturnih ustanova, humanitarnih organizacija i udruženja, sportskih kolektiva... Različiti krajevi Srbije dobili su terene na kojima će stasavati budući košarkaški asovi, brojni amaterski klubovi zablistali su u novim dresovima, a prvih 50 rukavica za slepe u svetu donirano je u našoj zemlji zahvaljujući ovoj kompaniji.

Više od 50 žena u Sigurnim kućama u Beogradu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Zrenjaninu, Nišu i Vranju od "Mocarta" je dobilo onlajn kurseve pletenja, dekupaža, izrade nakita, heklanja i pustovanja vune kako bi ih ekonomski osnažio.Održano je mnogo sportskih događaja humanitarnog karaktera u saradnji sa brojnim klubovima i organizacijama. Jedna od akcija, "Mocart Koš za sreću", organizovana je na Kalemegdanu i okupila je mnogo poznatih ličnosti, koje su igrale za zajednički cilj - prikupljanje novca za izgradnju novog doma porodice Stojićević iz Pećinaca. Na humanitarnom turniru "Mocart Koš za Ogija" prikupljen je preostali iznos za lečenje Ognjena Kapate. A, u okviru projekta "Besplatne škole sporta" veliki broj dece je besplatno trenirao omiljene discipline od šaha, rukometa i košarke do odbojke do fudbala.

Od 2009, Kompanija NIS je u društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom i omladinskom sportu uložila više od 4,9 milijardi dinara.

- Uspešnom realizacijom ovih projekata pokazali smo da smo pouzdani partner zajednice, posebno u onim oblastima koje su ključne za njen dalji razvoj kao što su javno zdravlje i socijalna zaštita, obrazovanje i popularizacija nauke, zaštita životne sredine, nauka i obrazovanje, podrška institucijama kulture - ističu u NIS.

- Posebno smo ponosni na programe "Zajednici zajedno" kojim podržavamo razvoj lokalnih zajednica širom Srbije i "Energija znanja" čiji je cilj podrška talentovanim mladima i saradnja sa domaćim i međunarodnim obrazovnim i naučnim institucijama.

Za 14 godina postojanja programa "Zajednici zajedno", u saradnji sa 13 lokalnih samouprava u našoj zemlji, NIS je realizovano više od 1.000 projekata vrednih gotovo 1,6 milijardi dinara. Opremili su škole, rekonstruisali vrtiće, renovirali i pomogli zdravstvene ustanove. Samo u 2022. godini NIS je pomogao opremanje 40 zdravstvenih ustanova u više od 30 opština i gradova naše zemlje. NIS je darovao 225 vrednih poklon paketa za 15 prvorođenih beba u 15 porodilišta u Srbiji.

Kroz program "Energija znanja", koji se realizuje od 2012, stipendirano je više od 130 studenata, od kojih se više od 60 po završetku školovanja zaposlilo u NIS. Podržali su više od 40 srpskih i međunarodnih takmičenja iz matematike, fizike i hemije, sa kojih su se naši učenici vratili sa više od 100 medalja.

Od samog nastanka pre 30 godina, "Pink medija grup" nastoji da učestvuje u svim društveno odgovornim akcijama, a neretko je i njihov pokretač. Svakom akcijom, vlasnik Željko Mitrović trudi se da pomogne svima kojima je pomoć neophodna, ali i da pozove sve kompanije i pojedince koji su u mogućnosti da slede njegov primer.

MASKE I VIZIRI U KORONI

TOKOM pandemije virusa korona, "Pinkov konvoj solidarnosti" obišao je celu Srbiju u humanoj misiji - da svima koji su bili na prvoj liniji odbrane, kao i onima koji su bili najugroženiji, uruči zaštitnu opremu. U okviru ove akcije podeljeno je više od 50.000 zaštitnih vizira i specijalnih naočara.

Akcije na koje je "Pink Medija grup" najponosnija i koje imaju najdužu tradiciju, čak 16 godina, jesu "Letovanje za sve" i "Zimovanje za sve" za decu iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, koja je tokom godina proširena na celu Srbiju. Već 16 godina, organizuju letovanje za decu iz Zvečanske i svih ostalih domova iz Beograda i cele Srbije, a osim toga, obezbeđen im je i džeparac i sve što je neophodno za bezbrižan odlazak na more. A, zahvaljujući akciji "Zimovanje za sve", deca iz domova iz cele Srbije i Beograda odlaze na sedmodnevni boravak na Divčibare. Kompanija je pomogla i Mariji i Đorđu Gaćeši, roditeljima prvih prirodno začetih četvorki u Srbiji. Porodici Nade Mitrović, samohrane majke petoro dece, uručena je garderoba, školski pribor, slatkiši i pola miliona dinara, u saradnji sa ekipom emisije "Kuća od srca" dogovorena je izgradnja nove kuće, a Željko Mitrović je Nadi obezbedio stalno zaposlenje, kako bi porodica imala kontinuirane prihode.

- Najveći pokretač za akcije za decu bez roditeljskog staranja je njihova zahvalnost i sreća, ali i želja da im se obezbedi bezbrižno detinjstvo i odrastanje - kažu u "Pink Medija grupi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)