UZ DRŽAVNIČKE POSLOVE I - ROMANTIČNI STIHOVI: U Smederevskom muzeju čuvaju radni sto koji je najverovatnije koristio knez Mihailo (FOTO)

Јелена Илић
Jelena Ilić

16. 02. 2023. u 07:15

MUZEJ u Smederevu čuva radni sto za koji se pretpostavlja da je pripadao knezu Mihailu Obrenoviću - dobijen testamentalnim zaveštanjem Milana Jovanovića Stojimirovića, publiciste, diplomate, direktora Arhiva Srbije i poslednjeg smederevskog dobrotvora.

УЗ ДРЖАВНИЧКЕ ПОСЛОВЕ И - РОМАНТИЧНИ СТИХОВИ: У Смедеревском музеју чувају радни сто који је највероватније користио кнез Михаило (ФОТО)

Knez Mihailo Obrenović, Foto Arhiva

 Radni sto, kao deo legata Milana J. Stojimirovića, stigao u smederevski muzej 1966, potiče iz sredine 19. veka, pripada neobaroku, a - negde u srednjoj Evropi - izrađen je od drveta oraha i ptičjeg javora. Nema podataka kako ga je prvobitni vlasnik nabavio, ali je sasvim moguće da se nalazio u letnjem dvoru dinastije Obrenović, na Plavincu kraj Smedereva, te da je knez Mihailo, možda, upravo na njemu - osim državnih stvari - pisao i ljubavne stihove.

Naime, drugi sin kneza Miloša i kneginje Ljubice bio je veoma romantične i osetljive prirode, što se pripisuje njegovom detinjstvu provedenom uz majku. Tako je, osim zasluga zapisanih u srpskoj istoriji, ostao upamćen i po pesničkim ostvarenjima o nesrećnoj i tajnoj ljubavi. Poznato je njegovo delo "Što se bore misli moje", a navodno je bio zaljubljen u izvesnu Nemicu plemićkog porekla. Oženio se Julijom Hunjadi, iz ugledne ugarske porodice, poznatijom kao kneginja Julija.

Muzej Smederevo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku