OVO JE NAJPOSEBNIJI VINOGRAD U SRBIJI: Nalazi se u porti crkve - rodio je od kalema stare loze sa Hilandara (FOTO)

S.BABOVIĆ

14. 02. 2023. u 11:20

VINOGRAD u porti Crkve Svete Trojice u centru Trstenika rodio je 2019. godine, a nastao od samo desetak sićušnih reziza od loze vinograda manastira Hilandar iz 19. veka.

ОВО ЈЕ НАЈПОСЕБНИЈИ ВИНОГРАД У СРБИЈИ: Налази се у порти цркве - родио је од калема старе лозе са Хиландара (ФОТО)

Foto:OU Trstenik

- Ovo je samo još jedna od stubova vere i društva na kojima počiva naš grad - kaže istoričar Ivan Nešić, opštinski većnik u Trsteniku.

- I nadam se da ćemo se i mi razvijati kao grad i kao zajednica, poput ove  loze. Istovremeno, ona predstavlja i našu duhovnu vezu sa Hilandarom.

LOZA

LOZA koja raste u Trsteniku dala dragocene darove, pripada staroj grčkoj sorti, a uzeta je iz tzv. starog hilandarskog vinograda, koji potiče s kraja 19. i nalazi se 200 metara od mlađeg vinograda, posađenog 2008. godine.

Sve zasluge za postojanje malog vinograda pripadaju kalemaru Ranku Raci Panteliću iz Selišta, koji je iskalemio lozu sa Svete Gore. Uspelo je čak 49 kalemova i sadnja je počela 2018. godine. Prvi kalem posađen je u proleće 2018. godine baš u porti trsteničke crkve.

- Bio je to mukotrpan posao kalemljenja, kasnije i sadnje - ispričao nam je svojevremeno kalemar Raca Pantelić.

- Ipak, vredelo je. Grožđe hilandarske loze buja, prskano je samo jednom, kada smo ga posadili.

Kalemovi iz hilandarskog vinograda posađeni su na više od 30 mesta u Srbiji. Osim u porti trsteničke crkve, nikli su kod manastira Ljubostinja, ostacima manastira Milentija u istoimenom selu kod Brusa, kod Crkve Lazarice u Kruševcu, Hramu Svetih srpskih prosvetitelja i učitelja u Aleksandrovcu, kod manastir Drenča. Stiglo se potom i do Ravanice, Manasije, Hrama Svetog Save na Vračaru. 

Kalemljenje i sadnja hilandarske loze odigrali su se zahvaljujući grupi intelektualaca okupljenih oko Odbora za obnovu manastira Milentija, Eparhiji kruševačkoj, Zavičajnom muzeju Župe, a veliku podršku dao je istaknuti naučnik prof. dr Nebojša Marković i monasi manastira Hilandar.

POZNATI PO KALEMOVIMA

POD vinogradima u trsteničkom kraju zasađeno je oko 2.200 hektara. Vinogorje kraj Zapadne Morave smatra se među najboljima za gajenje vinove loze, a izvesno je najveći rasadnik vinove loze na Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024