BILA JE NAJMUDRIJA VLADARKA SRBIJE: Pre 630 godina zamonašila se u manastiru LJubostinja kod Trstenika (FOTO)

S.BABOVIĆ

30. 01. 2023. u 20:17

IAKO je srpska država doživela poraz u Kosovskoj bici 1389.godine, jedna žena uspela je da održi krhku državu na okupu i da joj obezbedimir decenijama kasnije.

БИЛА ЈЕ НАЈМУДРИЈА ВЛАДАРКА СРБИЈЕ: Пре 630 година замонашила се у манастиру Љубостиња код Трстеника (ФОТО)

Foto: S.Babović,Biblioteka Jefimija

Zato se smatra najmudrijom vladarkom u istoriji Srbije. Milica Hrebeljanović (oko 1335-1405), bila je i kneginja, književnica, vrsni diplomata. Danas je poznata i kao svetiteljka. Pre tačno 630 godina zamonašila se u manastiru Ljubostinja kod Trstenika.

Posle pogibije supruga,kneza Lazara na Gzimestanu, dok su joj sinovi, Stefan i Vuk, bili još deca, kneginja Milica je sklopila sporazum o vazalstvu sa sultanom Bajazitom. Najmlađu kćer, Oliveru udaje za sultana i nastavlja da upravlja srpskom državom sve dok njen sin, despot Stefan Lazarević nije stasao za vladara.

I nakon što je sa Jefimijom(despotica Jelena Mrnjačević), otišla u manastir 1393.godine, Milica, kasnije Efrosinija, odnosno monahinja Evgenija, pomaže sinu u državničkim poslovima. Pretpostavlja se da je patrijarh Danilo Treći autor pohvale o Milici koji je opisuje kao „blagorazumnu,milostivu,štedru, pomirljivu,mužeumnui svakim dobrim običajima ispunjenu“.

Monahinji su se divili i Grogorije Camblak i Konstantin Filozof, poredeći njenu veštinu savetovanja sa Odisejevom. Bila je i u stalnoj prepisci sa Dubrovčanima, izdavala mnoga dokumenta i povelje manastirima. U Biblioteci „Jefimija“ u Trsteniku napominju da su iza mudre suvladarke ostala i njena brojna nadahnuta pisma, povelje i besede, gde je pokazala neosporan književni i stvaralački talenat. Posebnu pažnju književnih istoričara su privukle tri povelje kneginje Milice: manastiru Visoki Dečani i svetogorskim manastirima: Velikoj Lavri i Svetom Pantelejmonu.

Poslednje dane provela je upravo u manastiru Ljubostinja, gde se upokojila 11.novembra,1405.godine. Tu je i sahranjena.Srpska pravoslavna crkva je proslavlja kao Sv. Prepodobnu Evgeniju 19. jula po crkvenom, odnosno 1. avgusta po gregorijanskom  kalendaru. Istog dana slavi se i ime njenog sina,Svetog Stefana.

U Trsteniku se jedna osnovna škola nosi njeno ime. Spomenik najmudrijoj vladarki podignut je u ovom gradu januara, 2016.godine.


BONUS VIDEO - REPORTERI "NOVOSTI" U POSETI VISOKIM DEČANIMA: Manastir koji deli sudbinu svog naroda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)