ŠEŠIR ODUVEK SIMBOL STATUSA: "Građanska nošnja" do 3. marta u Rumi

S. KOSTIĆ

20. 02. 2023. u 07:30

U KULTURNOM centru "Brana Crnčević" u Rumi, otvorena je gostujuća izložba "Šeširi iz kolekcije Muzeja Vojvodine" autorke Milkice Popović, muzejske savetnice, koju će zainteresovani posetioci moći da pogledaju do 3. marta. Organizator postavke Muzeja Vojvodine je Zavičajni muzej Ruma, koji je trenutno zatvoren za posetioce zbog radova na rekonstrukciji, a gledaoci imaju priliku da vide oko 40 šešira koje se čuvaju u zbirci "Građanska nošnja" Muzeja Vojvodine, kao i nekoliko modnih listova s kraja 19. veka.

ШЕШИР ОДУВЕК СИМБОЛ СТАТУСА: Грађанска ношња до 3. марта у Руми

foto:S.K.

- Izložba govori o jednom proteklom vremenu građanskog duha i građanskog stila, kada jeRuma nekada bila mesto u kojem je postojao velik broj zanata među kojima i šeširdžija - rekla je predsednica Aleksandra Ćirić, koja je prisustvovala otvaranju izložbe, gde su prezentovani zanimljivi damski šeširi s kraja 19. i prve polovine 20. veka, od visoke mode pa do običnih šešira.

Autorka izložbe, Popovićeva, kaže da su se šeširi kakve danas poznajemo pojavili krajem 18. veka, a sa njima, tokom 19. i 20. veka i zanati modistkinje - mašamode i šeširdžije. Modni trendovi iz Pariza preko Beča i Budimpešte stizali su i u Vojvodinu zahvaljujući raznovrsnim modnim listovima.

- Na samom početku šešir je imao funkciju da zaštiti glavu od vremenskih prilika, a kasnije je postao više od odevnog predmeta. Kao obavezni deo muške i ženske odeće u različitim periodima građanskog društva, šešir je predstavljao statusni simbol građanstva i imao je svoju estetsku i umetničku vrednost - kazala je Popovićeva i istakla da su raznovrsni modeli šešira izrađivani od različitih materijala i ukrašavani detaljima koji su se menjali iz sezone u sezonu.

- Tokom 20. i 30. godina 20. veka, u svetu je radio velik broj modistkinja, čiji su šeširi po dizajnu i savršenstvu izrade bili više od aksesoara visoke mode, kao i poznati modni kreatori koji su dizajnirali i šešire - Koko Šanel i Elza Skjapareli. Većina izloženih šešira potiču sa ovih prostora, ali se čuvaju i primerci proizvedeni u Engleskoj, Austriji, Francuskoj - rekla je Milkica Popović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...