ISPUNIMO AMANET OTACA: Jeromonah Siluan sa Svete Gore poziva srpski narod na jedinstvo u vezi sa odbranom Kosova i Metohije

V. Ilić

06. 02. 2023. u 07:00

ZNAM da je za nas Kosovo žila kucavica, naša istorija je tamo, i Srbija bez Kosova nije Srbija. Moramo biti složni u jednom cilju, složni i istrajni, da Kosovo i Metohija moraju ostati sastavni deo naše zemlje.

ИСПУНИМО АМАНЕТ ОТАЦА: Јеромонах Силуан са Свете Горе позива српски народ на јединство у вези са одбраном Косова и Метохије

Foto B. Subašić

Nije lako, pritisci su jaki, ja to znam. Države koje su velike, moćne i silne, ne znaju više za razgovore, pregovore, to je više sada monolog, a ne dijalog. Ipak, oni zaboravljaju da je Bog taj koji se za sve pita. Zato naš pravoslavni narod, svi mi, moramo da se molimo za našeg predsednika Aleksandra Vučića, jer je pod velikim pritiskom. Bori se čovek koliko god najviše može od sveg srca, kao za samog sebe, tako za celu Srbiju.

Ovako za "Novosti" govori otac Siluan, jeromonah u manastiru Grigorijat na Svetoj Gori, jedini Srbin u ovoj grčkoj svetinji, u kojoj danas živi osamdesetak monaha. Rođen je, veli nam, u Raški, odrastao u Leposaviću. Nakon što je završio Bogosloviju u Prizrenu, otišao je na Svetu Goru, i tamo je već četvrt veka. Potom je završio Teološki fakultet i master u Beogradu, kao i master na Pravnom fakultetu.

- Kosovo i Metohija su sa crkvene strane temelj naše pravoslavne crkve, i sa nacionalne strane isto tako. To su nam naši sveti oci ostavili u amanet, a to je samo po sebi blagoslov koji ne smemo prekršiti. Ja samo mogu da se molim Bogu da predsedniku i ljudima oko njega Gospod da snage, jer mu je u ovim teškim situacijama potrebna i psihička, i duhovna, i telesna. Našu podršku ima, a molimo se da je dobije i od Boga, jer kada ona dođe sa visine, tu silu ne može niko da pobedi. Tu silu su imali mnogi naši vladari, pa ćemo da tražimo i izmolimo Hrista Boga da je da i našem predsedniku - rekao nam je otac Siluan.

Foto privatna arhiva

Otac Siluan sa predsednikom Vučićem

On dodaje da je situacija u južnoj srpskoj pokrajini dosta teška, dosta Srba je otišlo, a oni koji su ostali pod stalnim pretnjama su i često bivaju žrtve nasilja.

- Što se tiče politike, sve sile usmerene su protiv nas, žele da se KiM odvoji od Srbije. Ne znam koji je krajnji cilj, sigurno da te države imaju nekakvu korist, možda zbog toga što je Kosovo bogato rudom, a i sigurno se vrše krijumčarenja razna i crne trgovine svakojake. Zato mi jednoglasno moramo da se izborimo uz Božju pomoć. Mislim da jedina nada danas je naš Hristos Bog i naše jedinstvo bez rezerve. Naš narod je dosta stradao, ja znam da niko ne želi da naš narod više strada, ali Bog jedino zna... i sigurni smo da nas voli kao narod i da neće da nas ostavi. Mislim da moramo da se setimo one Njegoševe: "Krst nositi nama je suđeno", ili kako je Gospod u Novom zavetu rekao: "Ko hoće za mnom da ide, neka uzme krst svoj i neka pođe za mnom." To je naš put, to je nama proputio naš Gospod Isus Hristos, to su nama proputili naši sveti ljudi, pa i naši voždovi i kraljevi, naši vladari, pre svih oni iz loze Nemanjića, koji su krst nosili. Moramo sačuvati ono što su nam oni ostavili, što su svojom krvlju i znojem i ljubavlju iznedrili. Zbog toga je Kosovo velika svetinja, ali ne samo ono, već i čitavo nasledstvo Srbije, a pogotovo crkve i manastiri, a da o svecima ne pričamo - poručio je otac Siluan, kome je, kako kaže, drago što je Vučić u više navrata bio u poseti Hilandaru, što pomaže svim crkvama, te što voli i poštuje svoju tradiciju, što voli hrišćanstvo, pravoslavlje i crkvu, i što pokazuje prema svim građanima Srbije razumevanje.

Foto privatna arhiva

Jeromonah Siluan

Srpskom narodu je poručio da se više obrati crkvi, da jedni drugima budu bliži, da imaju osećanja jedni prema drugima, da imaju čistiju savest, te da budu milostivi.

- Treba da ispravljamo sebe svakoga dana, da budemo milostivi, i da se molimo Bogu jedni za druge, da praštamo jedni drugima. Samo tako prizivamo milost Božju i tako, kad narod priziva milost Božju, ona dolazi, i nema ko će nju moći da pobedi. Takođe, sve pozivam da se molimo da prestanu nesreće i ovaj rat u Ukrajini, i to nije Božja volja, ali je njegovo dopuštenje i samo Bog zna iz kojih razloga. Molimo Boga da zaštiti pravoslavan narod koji strada, decu siročiće, zarobljenike, ranjene, bolesne, očeve i majke koji su ostali bez svojih čeda... - zaključio je otac Siluan.

Foto privatna arhiva

Jeromonah Siluan

DOLAZAK NA SVETU GORU

OTAC Siluan je na Svetu Goru došao 1997. godine. Tada je, veli nam, u Hilandaru bilo malo monaha, i uglavnom su bili stariji ljudi.

- Ja sam došao u stvari kako bih naučio grčki jezik, zato sam otišao u manastir Grigorijat, gde je bilo 80 monaha i bio je tu starac Georgije Kapsanis, koji je poznata ličnost u crkvi. Kod njega sam ostao, tu su me primili, naučio sam jezik, zavoleo ovaj manastir i tu ostao. Za razliku od prošlih vremena, u Hilandaru danas ima pedesetak monaha, iguman je mlad, divan čovek, divna duša i divan monah, otac Metodije. Manastir u kome živim je napravio Srbin, ktitor čije se mošti nalaze u manastiru Gornjaku kod Žagubice - objasnio nam je otac Siluan kako je dospeo do manastira Grigorijat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)