POTVRDILA JE DA JE ATEISTA Sveštenik koji je razgovarao sa direktorkom iz Sečnja za "Novosti" - Sveti Sava može, al samo uz hor

B.G.

25. 01. 2023. u 17:05

SVEŠTENIK iz Sečnja koji je razgovarao sa direktorkom o obeležavanju Svetog Save u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić", potvrdio je za "Novosti" da direktorka te obrazovne ustanove nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školskim prostorijama.

ПОТВРДИЛА ЈЕ ДА ЈЕ АТЕИСТА Свештеник који је разговарао са директорком из Сечња за Новости - Свети Сава може, ал само уз хор

Foto: N. Fifić

Naknadno je rekla da će taj dan biti obeležen, ali isključivo nastupom horova. Potvrdila mu je i da je ateista i on je odlučio da ispoštuje njeno opredeljenje i želju, pa će učenici, koji žele da ovaj veliki praznik i đačku slavu moći, onako kako i dolikuje, da obeleže dolaskom na liturgiju u lokalnu crkvu.

Podsetimo, direktorka škole Olivera Marjanović donela je odluku da sveštenik neće ove godine prisustvovati proslavi i to objavila na društvenim mrežama.

- Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju - objava je Olivere Marjanović koja je ustalasala javnost.

Marjanovićeva kaže da je pre devet meseci postala direktorka škole, te je ovo prva školska slava od kada je na čelu ove osmoletke.

- Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vere, kao i atesiti. I zato u školi nikoga ne smemo da primoravamo da prisustvuje tuđim verskim obredima. Čovek je sve razumeo, dogovor je da u devet sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zaposleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže - rekla je direktorka. 

Ona je istakla i da će školska slava Sveti Sava biti proslavljena u ovoj osmoletki kako i dolikuje.

BONUS VIDEO - BAR OSAM DANA DA OSETE BEZBRIŽNO DETINjSTVO: Deca sa Kosova i Metohije gosti vršnjaka iz Novog Sada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a