KAJAKAŠA OD MORAVE OTEO: Zdravo Drakul, iz Čačka, spasao sugrađanina

V. ILIĆ

06. 01. 2023. u 20:00

NA praznik Svete Trojice iz nabujale, podivljale Zapadne Morave, koja je nosila sve pred sobom, ugostitelj Zdravo Drakul (61), iz Čačka, spasao je svog sugrađanina V. B. koji je tog dana kajakom izašao na reku.

КАЈАКАША ОД МОРАВЕ ОТЕО: Здраво Дракул, из Чачка,  спасао суграђанина

Foto V. Ilić

Želju da tog dana, proveri svoje veslačke veštine, kada su reke u čačanskom kraju divljale, umalo nije platio životom. Hrabri Zdravo je zahvaljujući svojoj prisebnosti, pomogao mladiću, koji se u tim trenucima borio za život, da se izvuče iz vode. Vrtlog je uhvatio kajak, a momak je u njemu bio zarobljen.

Dramatičnu scenu kajaka zaglavljenog u jednoj od ustava na brani u Parmencu sa terase restorana prvo je uočila konobarica Mirjana Gavrilović.

- Bile smo u lokalu gazdarica Tanja i ja. Ugledale smo kako reka nosi kajak velikom brzinom. Ustave na brani su bile podignute, a njega je bujica odnela na prvu ustavu. Voda ga je bacila sa donje strane i tu je počela borba za život - kazala nam je Mirjana.

- Odmah smo pozvale Zdrava, koji je istrčao iz restorana i uputio se prema brani.

Zdravo je bez imalo razmišljanja odmah otrčao po konopac i trčeći nastavio do obale Morave.

- Dotrčao sam sa jednim Valjevcem, koji je takođe bio gost restorana, do obale i bacio konopac, dug tridesetak metara. Čovek ga je srećom odmah uhvatio, pa je dok smo mi držali uže, polako izašao na obalu. Potom smo izvukli i čamac - priča nam Zdravo.

- Kajakaš je bio potpuno izbezumljen. Nisam ni o čemu razmišljao, samo da ga spasemo. Da je nekim slučajem čamac otišao na središnju ustavu brane, ne verujem da bi se izvukao.

Herojski čin čuvenog Zdrava Drakula potvrdio nam je i Bratislav Zečević, šef Kriznog štaba za vanredne situacije u Čačku. Zdravo je poznat i po tome što je, kako nam pričaju Čačani, kad je trebalo, uvek bio na braniku otadžbine.

- Valjda mi je bilo suđeno da na ovaj veliki praznik spasem ovog čoveka kome čak ne znam ni ime, niti sam ga ikada više sreo. Rekao sam mu samo da taj dan zapamti i da ga slavi kao drugi rođendan - dodaje Zdravo.

Foto privatna arhiva

POSMATRALI I SNIMALI TELEFONOM

O DRAMI na Zapadnoj Moravi, Mirjana Gavrilović (na slici), nam je posvedočila i ovo:

- Neverovatno je bilo to što je nekoliko gostiju restorana mirno posmatralo događaj koji je mogao da se završi i tragično. Pored njih, bilo je i nekoliko ljudi koji su sa obale posmatrali šta se dešava, pa čak i sve to snimali telefonom, a niko nije ni mrdnuo da kajakašu priskoči u pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili