DEDA MRAZ ŽIVI U LAPONIJI: Desetoro mališana iz Beograda i njihovi roditelji doživeli su nezaboravnu avanturu odlaskom u Finsku

D. Matović

30. 12. 2022. u 12:00

ODLAZAK u zemlju Deda Mraza je nešto o čemu mališani širom sveta sanjaju. Dragana Pejić (32) je pre sedam godina sa društvom prvi put posetila Laponiju.

ДЕДА МРАЗ ЖИВИ У ЛАПОНИЈИ: Десеторо малишана из Београда и њихови родитељи доживели су незаборавну авантуру одласком у Финску

Foto Privatna arhiva

Tada je obećala sebi da će kada bude imala decu ponoviti čarobnu avanturu. I, pre mesec dana je sa suprugom Draganom i troje dece, Veljkom (5), Milom (3) i Ilijom (2) krenula na dalek put. Na magično putovanje nisu krenuli sami. Pridružili su im se njena sestra Milena sa mužem i decom, njena braća Marko i Vladimir sa porodicama, kuma Neda sa ćerkom, drugari Draganine dece sa skijanja i iz vrtića.

Otisnulo se njih 23 iz Beograda ka Rovaniemiju, centru finske Laponije. Radost porodičnog putovanja da upoznaju pravog Deda Mraza doživelo je desetoro mališana. Najmlađi Vasilije ima godinu i osam meseci, a najstarija Nora nepunih šest godina.

Foto Privatna arhiva

- Svi smo bili jako uzbuđeni - priča nam Dragana. - Pokušali smo da prođemo što jeftinije. Leteli smo niskobudžetnom avio-kompanijom od Niša do Stokholma, odakle smo nastavili do malog grada Loleo, na severu Švedske. Tu smo iznajmili kombi i dva automobila i nastavili putovanje do Rovaniemija. Deca su se oduševila kad su videla zaleđeno jezero, pejzaž je bio tako čisto beli...

Foto Privatna arhiva

Tokom boravka u idiličnom, snegom prekrivenom finskom selu, deca iz Beograda su upoznala "pravog" Deda Mraza, kojeg na laponskom nazivaju Juluruki i njegovu ženu Baba Mrazicu (na laponskom Muori), kao i njihove verne pomagače - patuljke, vile i vilenjake. Išli su u zabavni Santa park u oknu starog rudnika i školu za vilenjake, upoznali su i Snežnu kraljicu, pravili su kolače, čestitke, vozili se vozom kroz fabriku igračaka.

- Kada sam prvi put bila, Deda Mraz nas je pozdravio na srpskom jeziku. Sada je pričao samo na engleskom, pa smo mi stariji morali da prevodimo. Deca su se zbunila i zaboravila šta su nama rekla da će tražiti od Deda Mraza - kaže Dragana.

Najzanimljiviji deo posete Dragani je ponovo bio bajkovit prilaz Deda Mrazu. Da bi se stiglo do njega, ulazi se u njegovu kuću i onda u polumračnom ambijentu, poput lavirinta, kao u crtanom filmu ili bajci, dolazi se do sobe u kojoj sedi. Red je dugačak... Na putu do Deda Mraza svuda su upakovani pokloni, a na jednom ogromnom kovčegu na kom je nacrtana fudbalska lopta piše: "Za decu iz Srbije".

- Pravi Deda Mraz je lep, ljubazan i nasmejan. U trenutku sam zaboravila da je to gluma - govori nam sa osmehom.

U Santa selu prepunom mališana i njihovih roditelja sa svih meridijana uvek je ogromna gužva. Putnici iz Beograda probijali su se kroz prelepu zimsku zemlju čuda, gde su ih čekali vilenjaci koji su im objasnili da je potrebno da deca pomognu da se sakupe pisma Deda Mrazu, razbacana po kancelariji. To su oni, naravno, rado i činili.

Foto Privatna arhiva

- U školi za vilenjake učili su njihov jezik i koje ih vrline odlikuju, saznali su kako im nose poklone. Na kraju su dobili sertifikat da su završili školu vilenjaka i kapicu na dar - kaže Dragana. - Irvas Rudolf koji prevozi poklone i njegovi drugari nisu bili previše zauzeti, pa su se deca provozala sankama koje vuku.

Foto Privatna arhiva

Deca su poverovala da su upoznala pravog Deda Mraza.

- Poverovali su, jer su svi mali. Stvarno su bili uzbuđeni i oduševljeni - govori Dragana. - I odrasli kad dođu u Santa selo poveruju da je sve istina, toliko je verno prikazan magičan svet Deda Mraza.

Foto Privatna arhiva

Deci je sve bilo zanimljivo, od putovanja avionom do igri na snegu.

- Nedaleko od mesta gde se ulazi u Arktički krug pronašli smo poštu gde se predaju pisma za Deda Mraza - kaže Dragana. - Deca su predala i pisma koja su im dali njihovi drugari iz vrtića. Laponija je najbajkovitije mesto na svetu i tako mi je drago što će moja deca imati neverovatne uspomene. Još su puni utisaka i s velikim nestrpljenjem čekaju poklone od "pravog" Deda Mraza.

IRVASI

U GLAVNOJ pošti Deda Mraza može se poslati pošta sa posebnim pečatom koji je dostupan samo u Arktičkom krugu. U selu Deda Mraza nalazi se i poznata Ruzveltova koliba, koja je otkad je završena 11. juna 1950. postala prva atrakcija sela. U zimskom periodu organizuje se jahanje irvasa i safari, posle koga učesnici dobijaju vozačku dozvolu za jahanje ovih životinja. Tačno na polarnom krugu nalazi se jedini ledeni restoran na svetu, sa neverovatnim ledenim skulpturama - priča naša sagovornica.

Foto Privatna arhiva

MUZEJ ARKTIČKOG KRUGA

- OD moje prethodne posete, sagrađeno je mnogo novog - kaže Dragana. - Napravljen je Zabavni park u starom rudniku, a nova atrakcija je i Baba Mrazica. Svakog dana imali smo druge aktivnosti: videli smo ledenu dvoranu, mesto gde se prave božićni kolači, bili smo u rizortu sa polarnim vukovima, polarnim sovama i polarnim lisicama. Posebno je bilo zanimljivo u Muzeju Arktičkog kruga u kojem smo videli kako se živi u tom delu sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024