SRPSKU VOJVODINU IZNEDRILO TEŠKO VREME: Dr Goran Vasin o Srbima između Beča i Pešte

Novosti online

22. 12. 2022. u 21:14

DECEMBARSKO predavanje prof. dr Gorana Vasina posvećeno je Srpskoj Vojvodini kao zavetnoj misli, najvažnijoj ideji, poruci i pouci Srba Prečana u Habzburškoj monarhiji.

СРПСКУ ВОЈВОДИНУ ИЗНЕДРИЛО ТЕШКО ВРЕМЕ: Др Горан Васин о Србима између Беча и Пеште

kcns

Srpska Vojvodina bila je svojevrsna koncepcija državnosti Srba u Monarhiji i nastajala je u jednom jako dugom vremenskom periodu, te se ne može vezati samo za Majsku skupštinu i period 1848. godine.

Ta velika ideja i zalaganje Srba svedoče o spremnosti i sposobnosti da se u veoma teškim, gotovo nemogućim uslovima organizuje jedna teritorija koja bi bila njihova i obuhvatila Srbe na jednom širokom prostoru gde bi imali svog vojvodu, svoju unutrašnju samoupravu, crkvenu organizaciju, institucije i organe vlasti.

Još od početka devetnaestog veka u ustaničkoj Srbiji formira se glavni centar okupljanja svih Srba i srpske državnosti. Takođe, imamo srpsku državnost u Crnoj Gori koja obuhvata misao i ideju o ujedinjenju svih Srba. Srpska Vojvodina je treći stub srpske državnosti u Habzburškoj monarhiji.

Iako je bila na teritoriji Monarhije, dakle u okviru jedne centralizovane i moćne države, kroz Srpsku Vojvodinu Srbi su ostvarili svoj vid državnosti koji će kulminirati i dati svoj konačan ishod na Novosadskoj skupštini novembra 1918. godine.

Predavanje dr Gorana Vasina „Između Beča i Pešte – Srpska Vojvodina zavetna misao prečanskih Srbaˮ može se  pogledati na  Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VAŽNO OBAVEŠTENJE MUPA ZA SVE GRAĐANE: Pred nama su praznaici, evo šta obavezno treba da uradite pre polaska na put (VIDEO)