NEUZVRAĆENA LJUBAV KNEZA MIHAILA OBRENOVIĆA: Najobrazovaniji srpski vladar 19. veka emocije je pretočio u - pesmu (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

15. 12. 2022. u 20:00

SLEDEĆE godine biće 155 godina od ubistva najobrazovanijeg srpskog vladara 19. veka, kneza Mihaila Obrenovića, i 200 godina od njegovog rođenja.

НЕУЗВРАЋЕНА ЉУБАВ КНЕЗА МИХАИЛА ОБРЕНОВИЋА: Најобразованији српски владар 19. века емоције је преточио у - песму (ФОТО)

Knez Mihailo Obrenović / Foto - dokumentacija "Novosti"

Poznat po velikom radu na polju unutrašnje i spoljašnje politike, s devizom: „Zakon je najviša volja u Srbiji“, malko je poznato da nije uneo da „ućutka“ svoje srce, već je svoja osećanja pretočio u čuvenu starogradsku pesmu „Što se bore misli moje“.

Dugo se verovalo da ju je posvetio svojoj bliskoj rođaci Katarini Konstantinović, koju nije smeo da oženi da mu ne bi pao ugled u narodu i zbog toga što bi mu vera branila tu ženidbu. Međutim, 2003. godine otkriven je originalni dokument sa rođendanskom čestitkom koji je knez Mihailo uputio svojoj neuzvraćenoj ljubavi, Kleopatri Karađorđević, unuci Karađorđa Petrovića i ćerki Aleksandra Karađorđevića, tadašnjeg kneza Srbije, saznaju „Novosti“ od Ninoslava Stanojlovića, istoričara iz Jagodine.

-Taj dokument je pronašao pokojni Dejan Obradović, kustos muzeja u Kragujevcu, koji ih je otkupio od jednog kolekcionara. Narodni muzej u Kragujevcu je iste godine uradio reprint stihova sa kratkim biografijama Kleopatre i Mihaila, koje je takođe napisao pokojni Obradović. Pored notnog zapisa za klavir pesme „Što se bore misli moje“, originalni dokument, štampan 1850. godine u Beču, povodom Kleopatrinog petnaestog rođendana, sadrži i poruku na francuskom „Ovom prilikom čestitam njen rođendan“. Inače, Kleopatra je bila jedna od jedanaestoro dece Aleksandra i Perside Karađorđević, koja je rođena u emigraciji, u Krajovi – navodi Stanojlović.

-Naš narod i dan-danas ima običaj da kaže „ne mogu da mu pomognu ni bečki lekari“. To je važilo i za Kleopatru. Njeno telo je balsamovano i smešteno u porodičnu kostrurnicu grofa Vikenburga u Beču. Kleopatrin rođeni brat kralj Petar Prvi Karađorđević prebacio je njeno telo u kriptu u Topoli. Pošto Milanu miraz nikako nije stizao, tužio je kneza Aleksandra, o čemu je čak pisala i ondašnja evropska „žuta“ štampa.

- Ovaj Jagodinac, koga je krstio knez Miloš Obrenović, kasnije se oženio Jelisavetom Cajom Cukić, ćerkom Marije i Petra Cukića, okružnog načelnika u penziji, i rođenom sestrom Koste Cukića, najviđenijeg srpskog ekonomiste tog vremena - dodaje Stanojlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?