FRESKA NEMANJINOG SABORA U ARILJU: Istoričar Mlađan Cunjak razrešio poruke živopisa u Crkvi Svetog Ahilija

V.N.

29. 10. 2022. u 22:30

U ZADUŽBINI Svetog kralja Dragutina, crkvi Svetog Ahilija u Arilju, nalazi se freska Nemanjin sabor koja zauzima severni zid prvobitne priprate, iznad kompozicije Uspenje episkopa Merkurija.

ФРЕСКА НЕМАЊИНОГ САБОРА У АРИЉУ: Историчар Млађан Цуњак разрешио поруке живописа у Цркви Светог Ахилија

Foto: Muzej fresaka Beograd, Arhiv pravoslavne crkve, privatni arhiv Gorana Komara, muzej Herceg Novi i Vikipedija

O njoj istoričar Mlađan Cunjak u "Teološkim pogledima" 1981. godine piše: "Na fresci je u centralnom planu prikazan Nemanja kako sedi na tronu u svečanom odjejaniju. Levo i desno od njega prikazani su Sv. Sava i Stevan Prvovenčani. U drugom planu, ali u zoni niže, tj. sa desne Nemanjine strane prikazana je grupa pravoslavnih episkopa, blago podignutih glava i ruku. Episkopi su takođe prikazani u svečanim odeždama, a njihove podignute glave i ruke naglašavaju određenu dinamiku. U istoj zoni, ali sa leve Nemanjine strane, prikazani su episkopi u sličnim odeždama, nešto pognutih glava dok položaj ruku jasno pokazuje njihovu bojaznost i usplahirenost, što je strogo vezano za skupinu cele freske. Episkopi sa desne strane imaju oreol oko glave, za razliku od prikazanih episkopa na levoj strani, pored kojih se nalazi signirani natpis `poluverni`."

Foto: Muzej fresaka Beograd, Arhiv pravoslavne crkve, privatni arhiv Gorana Komara, muzej Herceg Novi i Vikipedija

Nemanjin sabor, freska iz Crkve Svetog Ahilija u Arilju, oko 1290. godine

MLAĐAN CUNjAK nas podseća na punu istinu ove freske: "Mnogi su mislili da je Nemanja održao sabor protiv bogumila i da ih je proterao iz svoje države. Ovakva tvrdnja nema nikakvih osnova, a šgo uveliko potvrđuje i signirani natpis pored osumnjičenih episkopa "poluverni ". Sam natpis, kao i ikonografija prikazanih episkopa, jasno govore da se ne radi o bogumilima nego o poluvernima. Sada možemo postaviti pitanje ko su ti "poluverni". Na ovakvo pitanje nije teško dati odgovor, jedino ako se pred sobom ima učenje "bogumila" i njihovo shvatanje krsta kao i ostalih dogmi vezanih za spasenje. Pod terminom poluverni mogu se shvatati vernici koji prikazuju krst i njegovu spasiteljsku moć, za razliku od bogumila, koji prezaju od krsta. Krst je za bogumile bio kamen spoticanja, tj. osnovno sredstvo đavolske moći. Imajući ovo u vidu, teško je poverovati da episkopi na čijim se odeždama nalazi prikazan krst predstavljaju bogumile, te nam se čini mnogo verovatnije da oni predstavljaju rimokatolike. U prilog ovoj konstataciji idu i vremenske prilike iz perioda gradnje crkve, tj. kada je Crkva imala dominantnu ulogu u državi, i kada su crkvene vlasti strogo vodile računa ne samo o mestu i načinu gradnje nego i o samom živopisanju."

I u Sopoćanima je prikazano kako Nemanja na saboru osuđuje nove bogumile - latinske poluverne, koji su pokušavali da pokatoliče Srbe u srednjem veku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)