NOTARI BI DA UPISUJU U KATASTAR: Obeleženo osam godina od uspostavljanja javnobeležničkog rada u našoj zemlji

V. C. S.

07. 10. 2022. u 13:00

KOMORA javnih beležnika predložila je izmene Zakona o upisu u katastar nepokretnosti koje bi notarima omogućile da oni vrše uknjižbu onih nekretnina za čiju zakonitost prometa garantuju.

НОТАРИ БИ ДА УПИСУЈУ У КАТАСТАР: Обележено осам година од успостављања јавнобележничког рада у нашој земљи

Obavili 17 miliona pravnih poslova, Foto V. Crnjanski

Dakle, umesto da dostavljaju Republičkom geodetskom zavodu zahtev za upis kupoprodajnih ili ugovora o poklonu koje su overili, oni sugerišu da ubuduće te upise mogu i sami da uvode u državnu bazu podataka.

- Tako bi, s jedne strane, građani za nekoliko minuta dobijali listove nepokretnosti, a sa druge, RGZ bi bio rasterećen i mogao da usmeri kapacitete na rešavanje starih predmeta - kaže Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore.

Dok se novi upisi najčešće završe u roku od pet dana otkad notar RGZ pošalje ispravu, pojedini stari predmeti čekaju duže od decenije. Zato beležnici misle da je ovo jedini način da se služba RGZ rastereti i poveća pravna sigurnost građana.

Foto V. Danilov

Za osam godina, koliko postoje, notari su obavili više od 17 miliona pravnih poslova. Najviše je bilo overa potpisa i prepisa, nešto više od 14 miliona, dok je solemnizovano, odnosno overeno i potvrđeno, 1.638.945 isprava. Urađeno je i više od 90.000 javnobeležničkih potvrda.

- Počeli smo sa 94 kancelarije, a danas imamo 226, koje zapošljavaju 1.550 ljudi. Notara nema samo u Sjenici, Majdanpeku i Dimitrovgradu - kazao je Cvejić i dodao da su sudovi tek od 2016. godine sudovi u većem obimu počeli da im poveravaju ostavinske predmete.

Naveo je da su do sada uradili 978.422 ostavinska predmeta i time značajno rasteretili rad sudova. Žalba je izjavljena na svega 1.881 ostavinsko rešenje, dok broj preinačenih iznosi tek 95.

- Naša komora je od početka rada vodila Registar testamenata, ali odnedavno imamo nov registar zaveštanja, koji će pored javnobeležničkih testamenata sadržati i testamente deponovane u sudovima. Ovaj novi registar vodi Ministarstvo pravde - kazao je predsednik JKS.

Kako je objasnio Goran Andrić, član IO JBK, razvija se i registar punomoćja, koji je i dalje u probnoj fazi, i pored punomoćja koja se overavaju u notarskim kancelarijama za poslove prometa nepokretnosti, trebalo bi da budu uključeni i oni iz sudova i konzularnih predstavništava.

RAZVIJANjE ELEKTRONSKIH ISPRAVA

JBK je najavila i razvijanje aplikacije e-notar. Cilj je da se sva papirna građa digitalizuje i deponuje u Poštu, kao i da Srbija dobije elektronsku ispravu. Ona bi se izdavala u papirnom obliku samo na zahtev stranaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna