POVEĆATI DEČJI DODATAK: Preporučuju da mesečni iznos bude veći za 1.000 dinara

S. B.

30. 09. 2022. u 07:31

SRBIJA je zemlja velikih razlika i rizika od siromaštva, a deca do 18 godina su najugroženija starosna grupa.

ПОВЕЋАТИ ДЕЧЈИ ДОДАТАК: Препоручују да месечни износ буде већи за 1.000 динара

Foto D. Pozderović

Svako četvrto dete je u nezavidnoj situaciji. Na osnovu ovih rezultata međunarodnih istraživanja Fiskalni savet predlaže paket mera kako bi se situacija kod najmlađih, ali i drugih socijalno ugroženih kategorija, popravila. Smatraju da je moguće, već u budžetu za narednu godinu, odvojiti 14 milijardi dinara da bi se iznos dečjeg dodatka povećao sa 3.500 na 4.500 dinara. Preporučuju i da se značajno poveća obuhvat ugrožene dece - sa 245.000 na 416.000 najmlađih.

Fiskalni savet veruje da bi se razlike i rizik od siromaštva smanjili kada bi socijalna zaštita odnosila makar 3,3 umesto sadašnja tri odsto bruto domaćeg proizvoda. Podaci kojima se Fiskalni savet rukovodio kažu i da oko 37.000 starih građana, pre svega na selu, ne prima socijalnu pomoć, iako im je neophodna. Gube pravo jer su vlasnici zemlje.

- Potrebno je relaksirati previše rigorozne imovinske kriterijume za primanje novčane socijalne pomoći u slučaju staračkih domaćinstava, poput povećanja dozvoljenog zemljišnog poseda sa jednog na 10 hektara - smatra Fiskalni savet. - Kao dodatnu podršku predlažemo ukidanje obaveze plaćanja PIO doprinosa za poljoprivredna domaćinstva koja poseduju manje od 10 hektara zemljišta.

Reforma opterećenja zarada bi mogla da pomogne radnicima sa najnižim primanjima.

- Osnovni reformski scenario podrazumeva udvostručavanje neoporezivog cenzusa na zarade, sa 19.300 na 40.000 dinara mesečno, uz uvođenje dodatnih neoporezivih cenzusa od 20.000 dinara za svakog izdržavanog člana porodice - dodaje Fiskalni savet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri