I ŠESTACI NA PREDAVANJU O PROMENI POLA: Roditelji dece jedne beogradske škole besni

Lj. B.

21. 09. 2022. u 07:00

U JEDNOJ osnovnoj školi u Beogradu đacima viših razreda predavanja su održali aktivisti nevladine organizacije Centar E8, a roditelji koji su se javili našoj redakciji bili su nezadovoljni jer o ovome niko nije obavestio Savet roditelja.

И ШЕСТАЦИ НА ПРЕДАВАЊУ О ПРОМЕНИ ПОЛА: Родитељи деце једне београдске школе бесни

Foto: Shutterstock

Prema njihovim tvrdnjama, takođe, sadržaj predavanja bio je sporan. Kako su nam rekli roditelji osnovaca, predavanja zagovaraju "džender" agendu, odnosno nametanje razlike između pola i roda, međupolnost, promenu pola i sl.

- Mom detetu koje ide u šesti razred, u okviru radionice koju je škola organizovala, na času odeljenske zajednice prezentovan je program o rodnoj ravnopravnosti - kaže jedna majka koja se javila našoj redakciji. - Radionica se zvala "Škola bez nasilja" i to je u skladu sa školskim programom na šta su roditelji dali načelnu saglasnost, međutim, u ovom slučaju roditelji su obmanuti i zloupotrebljeni jer se dvanaestogodišnjacima govorilo o rodnoj ravnopravnosti, promeni pola hirurškim putem, o tome da muškarac može postati žena, a žena muškarac, o prihvatanju veze između dva ista pola... Deca su nam rekla da su predavanja držala dvojica muškaraca koja su bila čudno obučena i koja su se čudno ponašala.

Deca su, kaže ova majka, popunjavala i upitnik koji se odnosi na rodnu ravnopravnost, a sa sadržajem upitnika roditelji nisu upoznati.

Pojedini nastavnici koji su prisustvovali predavanjima tvrde da su deca postavljala različita pitanja, poput toga da li dečaci mogu da se šminkaju, te da su se roditelji uznemirili zbog načina na koji su im deca te infomacije prenela, misleći da se promoviše homoseksualnost. Zato su na Savetu roditelja tražili da se ovaj program hitno zaustavi, pa je škola raskinula saradnju sa Centrom E8.

Ova organizacija, pojašnjava nam Minja Bogavac, radi sa mladima i za mlade, kao deo regionalne mreže Inicijativa mladića, koju okuplja Care International.

- Najvažnije teme koje obrađujemo su prevencija nasilja, promocija zdravih stilova života i rodna ravnopravnost - kaže naša sagovornica. - Imamo program namenjen mladićima ("Program M"); devojkama ("Program Ž") i program za mešovite grupe, koji sprovodimo u školama ("Program Y").

Ona tvrdi da nisu imali negativnih iskustava, da su u školi u kojoj su držali radionice imali smo odličnu reakciju  kako svojih trenera, tako i nastavnog osoblja i đaka koji su bili vrlo aktivni i zainteresovani za rad. Trenutno, Centar E8 rade "Program Y" radionice u dve beogradske srednje škole - u gimnaziji "Sveti Sava" i u Grafičko-medijskoj školi. Oni podsećaju da je njihov osnovni program za obuku nastavnika i stručnih saradnika "Program Y - obuka za prevenciju nasilja" uspešno akreditovan specijalnim pismom ministra prosvete 2016. godine, kao program od javnog interesa.

Iz Ministarstva prosvete, međutim, nismo dobili objašnjenje zbog čega je ovaj program od posebnog interesa da bi dobio zvaničnu akreditaciju i na koji način se odobrava ulazak predavača u škole, kao i ko odobrava teme o kojima će govoriti i sa kojim tezama. 

HOMOSEKSUALCI U CRTANOM FILMU

U BIOSKOPIMA u Beogradu prikazuje se američki crtani film "Liga super ljubimaca" u kome ima i homoseksualnih scena, jer se u njemu ljube istopolni partneri. U istom filmu, jedan pas je zaljubljen u Supermena, ali je Supermen ipak ostao sa devojkom, a psu objasnio da će ostati prijatelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (32)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!