SANJA PROHODALA POSLE 15 GODINA: Profesorka iz Zubinog Potoka stala na noge uz pomoć lekara iz Istanbula

D. ZEČEVIĆ

12. 08. 2022. u 07:39

ALEKSANDRA Sanja Rusimović (40), profesor biologije iz sela Zupče, kod Zubinog Potoka, ponovo je posle petnaest godina stala na svoje noge.

САЊА ПРОХОДАЛА ПОСЛЕ 15 ГОДИНА: Професорка из Зубиног Потока стала на ноге уз помоћ лекара из Истанбула

Foto: Privatna arhiva

Ova mlada žena, majka šesnaestogodišnjeg sina Marka, o čijoj su borbi da prohoda "Novosti" već pisale, zbog transferzalnog mijalitisa - upale kičmene moždine, deceniju i po bila je vezana za invalidska kolica.

Zahvaljujući humanim ljudima koji su se odazvali otišla je na neophodne terapije na Kliniku u Turskoj, gde je prema rečima njenog supruga Miluna načinila prve korake.

- Aleksandra je do sada primila 15, što je polovina od ukupnog broja terapija koje su joj propisane i uspela je da se uspravi i da uz pomoć medicinskog osoblja stane na svoje noge. Ono što nas je dodatno ohrabrilo je to što su nam lekari rekli da će, kada primi i preostale terapije moći da hoda uz pomagala - ispričao nam je Aleksandrin suprug Milun, profesor razredne nastave.

UPALE PLUĆA

ZBOG čestih upala pluća, jer je kao devojčica živela u teškim uslovima, Sanja ima prekide u kičmi, odnosno probleme sa vratnim, središnjim i lumbalnim delom kičme. U takvom stanju je od 2007, kada joj je prvo otkazala jedna, a potom druga noga - priča nam Milun koji se otada brine o supruzi. - Razbolela se u drugoj trudnoći zbog čega smo izgubili i bebu, ali su joj mišići nogu ostali vitalni, iako se nije kretala. Prvu godinu, od same bolesti bili su nam teži lekarski pregledi i nedefinisana dijagnoza, od lupusa do raka kostiju, ali su nam posle svega lekari u Beogradu precizirali dijagnozu.

On kaže da njegova supruga zbog bolesti nikada nije radila. Godinama je sedela u kolicima nadajući se pomoći, jer nisu imali sredstava za terapije na turskoj klinici.

- Imali smo broj na Fondaciji "Budi human", ali to nije bilo dovoljno za odlazak u Tursku. Tada nas je posetila Ljiljana Perović, humana žena iz Zubinog Potoka, koja je angažovala svoje prijatelje i pokrenuli su humanitarne akcije u kojima je prikupljana pomoć za Aleksandrin dolazak na lečenje - dodaje Milun srećan što je njegova supruga ponovo na svojim nogama i što su prognoze lekara o njenom oporavku dobre.

Zahvalan je, dodaje, i našem listu koji je pisanjem o bolesti njegove supruge doprineo da se sakupi deo novca potrebnog za lečenje.

- Iako je prvobitno bilo predviđeno da terapije koje su neophodne Aleksandri iznose 13.200 evra, zbog potrebe da joj ojačaju mišiće određenim suplementima lečenje u Turskoj koštaće nas 15.200 evra, ali hvala Bogu i humanim ljudima uspeli smo ono što nam je do pre godinu dana bilo nezamislivo - da dođemo na Kliniku u Tursku i da moja supruga dobije odgovarajuće terapije - priča nam Milun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna