TOMISLAV MOMIROVIĆ: Trstenik dobija najsavremeniju komunalnu infrastrukturu

Novosti online

02. 08. 2022. u 14:25

IZGRADNjOM centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trsteniku kapaciteta 18.000 ekvivalent stanovnika investicione vrednosti 8 miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za urbanu zonu Trstenika i gradsko naselje Grabovac gde živi oko 14.000 stanovnika.

ТОМИСЛАВ МОМИРОВИЋ: Трстеник добија најсавременију комуналну инфраструктуру

Foto: Ministarstvo

- U okviru dugogodišnje saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom KFV sprovodimo projekte u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom u vrednosti od 274 miliona evra, a za ekološku infrastrukturu u Trsteniku pored 3,7 miliona evra investicionih ulaganja u izgradnju 18 km vodovodne mreže i pešačkog mosta sa magistralnim cevovodom, zbog potreba u oblasti unapređenja sistema otpadnih voda, opredeljeno je još 11,5 miliona evra - izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas nakon potpisivanja posebnog ugovora za realizaciju izgradnje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u ovoj opštini.

Foto: Ministarstvo

 - Postojeći kanalizacioni sistem u Trsteniku nema prečistač otpadnih voda, tako da se celokupna količina sakupljenih otpadnih voda ispušta bez prečišćavanja u Zapadnu Moravu i to je praksa koju moramo radikalno da promenimo -  rekao je Momirović.

Ministar Momirović ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže potpisao je sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk, direktorkom JKSP „Komstan“ Trstenik Slađanom Aleksić, i direktorom KFV predsedništva u Srbiji Rudigerom Hartmanom koji je tom prilikom predočio koji kapaciteti i usluge će biti unapređeni.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk zahvalila se ministru Momiroviću, KFV-u, i drugim saradnicima, izrazila veliko zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora i predstojećih radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

 - Realizacija ovog projekta nedvosmisleno pokazuje da je rešavanje ekoloških problema prioritet i za našu lokalnu samoupravu ovo je izuzetno značajan projekat - rekla je Milena Turk.

Ministar Momirović neposredno pre potpisivanja ugovora u Trsteniku održao je sastanak sa predsednikom kompanije „Behtel“ koja sprovodi radove na izgradnji Moravskog koridora, veoma značajnog kako za Trstenik, tako i za čitav ovaj deo naše zemlje i dobio jasno uverenje da će do kraja ove godine biti završen prvi deo auto-puta do Makrešana, a vrlo brzo će se radovi okončati i do Koševa, što bi potvrdilo efikasnu saradnju kada govorimo o dinamici izvođenja radova.

Izgradnjom centralnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trsteniku kapaciteta 18.000 ekvivalent stanovnika investicione vrednosti 8 miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za urbanu zonu Trstenika i gradsko naselje Grabovac gde živi oko 14.000 stanovnika.

Pored postrojenja za prečišćavanje, važna investiciona komponenta projekta uključuje rekonstrukciju i proširenje 20 km kolektorskog i kanalizacionog sistema investicione vrednosti 3,5 miliona evra u cilju smanjenja infiltracije atmosferskih i podzemnih voda, kao i u cilju povećanja kapaciteta i prohodnosti postojećeg kanalizacionog sistema u gradu.

Rekonstrukcija postojećeg kanalizacionog sistema je jedan od ključnih uslova za efikasan rad budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. 

BONUS VIDEO:

Natho dobio srpski pasoš

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)