KAZNENI POENI DA VAŽE SAMO DO 65. GODINE ŽIVOTA: Sindikat ponovo pokreće inicijativu za ukidanje penala na penziju

J. Ž. SKENDERIJA

25. 07. 2022. u 07:00

TREĆU godinu zaredom Savez samostalnih sindikata pokrenuo je incijativu za ukidanje penala za prevremeno penzionisanje.

КАЗНЕНИ ПОЕНИ ДА ВАЖЕ САМО ДО 65. ГОДИНЕ ЖИВОТА: Синдикат поново покреће иницијативу за укидање пенала на пензију

Foto AP

Prethodne dve je Socijalno-ekonomski savet prihvatio i prosledio Vladi na usvajanje, ali ih je ona odbila. Sada se čeka formiranje nove izvršne vlasti kojoj će se proslediti najnoviji predlog.

Zoran Mihajlović iz SSSS smatra da je došlo vreme da nadležni ispune obećanje dato pre nekoliko godina kada su tvrdili da će kaznene poene ukinuti u onom trenutku kada se penzije više ne budu dotirale iz državne kase.

- Smatramo da je veliki broj srpskih radnika, a sada penzionera oštećen na ovaj način i zato nećemo odustati od ukidanja penala - kaže Mihajlović.

U sindikalnoj inicijativi traži da se posle 65. godine života isplaćuje penzija bez umanjenja, a da se penali računaju samo do navršenih 65 leta. To znači da ako neko napusti radno mesto pre zakonskog minimuma, da mu se ček umanjuje do trenutka kada ispuni pun uslov za penziju.

Jovan Mijalković, predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Pirota, kaže da je svojevremeno Vlada obećala da će ovo pitanje biti razmatrano i rešeno u korist radnika.

- Do toga nije nikada došlo. Pre tri godine dato je obrazloženje da sve dok se Fond PIO dotira iz budžeta Republike kazneni poeni će ostati na snazi. Mi sad imamo saznanje da je trenutno fond "isplivao" iz krize i da zaposleni u Srbiji pokrivaju penzije svojim bivšim kolegama, sadašnjim penzionerima. Zbog toga sada pokrećemo inicijativu da nadležna ministarstva u Srbiji i Vlada razmotre ovo pitanje i da se konačno ljudima vrate čekovi u punom iznosu, sa krajnjim ciljem da se u jednom trenutku potpuno ukinu - ističe Mijalković.

PIO fond u Beogradu, Foto N. Skenderija

U prilog tome ide i izjava Relje Ognjanovića, zamenika direktora Fonda PIO koji je istakao da prilikom isplate penzija u maju, junu i julu za 888.252 korisnika prava iz kategorije zaposlenih nisu povučena sredstva iz državne kase.

- Izvorni prihodi Fonda su odraz ubrzanog privrednog rasta, koji je u Srbiji obezbeđen kroz investicije i povećanje broja zaposlenih u privredi, kao i njihovih zarada, iz kojih se obezbeđuje naplata doprinosa za PIO - rekao je Ognjenović.

- Sve ovo se povoljno odražava na penzijski sistem i omogućava nam da penzije isplaćujemo iz ostvarenih prihoda, odnosno da nemamo nedostajući deo za koji garantuje i koji dotira država.

U SSSS navode da se najviše od primanja odbija onima sa 60 godina života i 40 radnog staža. To je oko 20 odsto, odnosno 4,03 procenata po godini koja nedostaje.

To praktično znači da neko ko bi po uplaćenim doprinosima imao prosečan iznos na čeku od oko 31.000 dinara, a nedostaje mu pet godina do pune penzije, umesto pomenutog iznosa primao 6.200 dinara manje. Tako bi na godišnjem nivou bio uskraćen za čak 74.400 dinara, ili bi primio tri penzije manje.

ODREDBA VAŽI OD 2014. GODINE

Kada su 2014. godine donete izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i uvedeni kazneni poeni za svaki mesec prevremenog napuštanja radnog mesta, očekivalo se da ova odredba neće zaživeti u praksi. Mnoge buduće penzionere mere su zatekle na birou u programima pet ili dve godine do penzije, pa su tako ne svojom voljom dobili niže čekove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna