NAJVIŠE VERUJU VUČIĆU, RUSIJA NAM NAJBLIŽA: Rezultati istraživanja Demostata o stavovima građana Srbije

V. C. S.

30. 06. 2022. u 08:17

GRAĐANI Srbije misle da Srbija ne bi trebalo da uvede sankcije Rusiji, da su nam Rusi najbliži narod u Evropi, da je NATO kriv za rat u Ukrajini, da je Rusija najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije, da su nam Crnogorci najbliži narod u okruženju i da su Putin u svetu, a Viktor Orban u okruženju, najpozitivniji lideri.

НАЈВИШЕ ВЕРУЈУ ВУЧИЋУ, РУСИЈА НАМ НАЈБЛИЖА: Резултати истраживања Демостата о ставовима грађана Србије

Foto Dragan Milovanović

Više od polovine građana je protiv ulaska naše zemlje u EU, a od domaćih političara najviše poverenja imaju u Aleksandra Vučića. Sve ovo pokazuju najnoviji rezultati istraživanja Demostata.

Svoje simpatije prema Orbanu ispitanici pravdaju spremnošću mađarskog predsednika da pomogne Srbiji oko energetske krize i njegovim odnosom prema EU. Od lidera zemalja u okruženju kao pozitivnog percipiraju jedino još lidera RS Milorada Dodika. Od svetskih državnika, posle Putina, kao pozitivne građani vide još Si Đinpinga i Emanuela Makrona.

Četiri od deset ispitanika veruje da su nam Rusi najbliži evropski narod, a iza njih slede Grci, Francuzi i Nemci. Ukupno 34 odsto ljudi misli da su nam u regionu to Crnogorci, slede Makedonci, Bošnjaci i Mađari.

Takođe, više od trećine građana misli da su u našu zemlju najviše investirale EU i Kina, a daleko manje Rusija i Nemačka. Podaci NBS pokazuju da je dve trećine investicija stiglo iz EU, devet odsto iz Rusije i tri iz Kine do 2019, sa tendencijom rasta.

Više od polovine ispitanika kaže da naša zemlja ne bi trebalo da usaglasi spoljnu politiku sa EU (56 odsto), a 43 odsto da bi vlast trebalo da odbije ulazak u Uniju kako bi Srbija napredovala. Kada bi sutra bio raspisan referendum, 51 odsto bi reklo "ne" pridruživanju EU, a 64 je protiv priznavanja Kosova, ako je to uslov za pristup evropskoj porodici.

Četrdeset odsto građana misli da je svet podeljen na dva bloka i da je potrebno opredeliti se za jedan od njih, što je u suprotnosti sa stavom 81 odsto anketiranih da Srbija po svaku cenu mora da očuva neutralnost. Osamdeset odsto je protiv sankcija Rusiji, a 66 smatra da je za ukrajinski sukob potpuno ili bar više kriv - NATO.

POVERENjE U PREDSEDNIKA VUČIĆA

DEMOSTAT je predstavio i odnos građana prema unutrašnjopolitičkoj sceni. Tako 46 odsto anketiranih ima poverenja u Vučića, dok 27 odsto nema ni u koga. Ponošu i Dačiću veruje po šest odsto glasača, Milošu Jovanoviću svega četiri, Đilasu samo tri... Kada bi izbori bili od nedelje, 48 odsto izborno opredeljenih glasalo bi za SNS, odnosno 36 odsto svih ispitanika. Za SSP bi glasalo 10 odsto izborno opredeljenih, odnosno sedam odsto svih, za SPS ti procenti su 9 i 7...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (14)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice