SVAKI STOTI IMA KARCINOM KOŽE: Sunčanje glavni okidač za pojavu melanoma

I. KOVAČIĆ

14. 06. 2022. u 12:52

U PROSEKU, od 100 pregledanih kod bar jednog pacijenta otkrije se karcinom kože, upozorili su dermatolozi juče, kada su, u okviru akcije "Euromelanoma Srbija", organizovani besplatni dermatološki pregledi širom zemlje.

СВАКИ СТОТИ ИМА КАРЦИНОМ КОЖЕ: Сунчање главни окидач за појаву меланома

D. Milovanović

Za dijagnostiku u državnim i privatnim klinikama prijavilo se oko 2.000 građana, a akcija je organizovana sa sloganom "Nije do godina, već do UV zračenja."

Profesor dr Danica Tiodorović, dermatolog Univerzitetskog kliničkog centra Niš i koordinator kampanje "Euromelanom Srbija", kaže da je samo ona lično juče pregledala 30 pacijenata od kojih je kod jednog otkriven melanom, kod dvoje bazocelularni karcinom, a kod više njih atipični mladeži:

- Svi ovi pacijenti upućeni su hirurgu da bi im se odstranile ove promene i savetovane su im redovne kontrole.

Besplatni pregledi građana organizuju se ponovo nakon dve godine zbog epidemije kovida.

- Ovogodišnja kampanja "Euromelanom Srbija" ima za cilj edukaciju stanovništva o pravilnom ponašanju na suncu, značaju samopregleda i rane dijagnostike malignih tumora kože - rekla je za "Novosti" prof. Tiodorović.

Pored besplatnih pregleda, ove godine kampanja "Euromelanom Srbija" uključuje veći obim aktivnosti u cilju edukacije poljoprivrednika i građevinskih radnika, i drugih koji su profesionalno izloženi većem UV zračenju o pravilnom ponašanju na suncu, značaju samopregleda i rane dijagnostike malignih tumora kože.

- Od 400 pregledanih u seoskim ambulantama na području Pirota, Užica, Zlatibora i Sremske Mitrovice, kod njih petoro dijagnostikovan je melanom, što je 1,25 odsto, 15 bazocelularnih karcinoma i šest skvamocelularnih tumornih promena - kaže naša sagovornica.

- Bazocelularni i skvamocelularni karcinomi se ubrajaju u nemelanomske promene, a ovi pregledi su pokazali da je njihova učestalost oko pet na 100 pregledanih.

Profesor Dušan Škiljević, zamenik direktora Klinike za dermatovenerologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se na besplatne dermatološke preglede u Beogradu prijavilo 710 osoba:

- Od tog broja mi smo na Klinici pregledali njih 150. Kod jednog postoji sumnja na melanom, kod dvoje je otkriven najraniji stadijum melanoma, kod pet bazocelularni karcinom i kod dvoje skvamocelularni. 

RANA DIJAGNOSTIKA SPASAVA ŽIVOT

PROFESOR Škiljević napominje da su karcinomi kože dominantno uzrokovani nekontrolisanim izlaganjem suncu:

- Važno je da se melanom otkrije na vreme, jer kada je promena na koži do koje dovodi duboka svega milimetar ona se uspešno može odstraniti, i time je za 95 do 99 odsto ovih pacijenata lečenje uspešno završeno. Međutim, kada se melanom zakasnelo otkrije, tačnije kada je dubina promene svega četiri milimetra, statisttika poikazuje da ti pacijenti preminu u periodu od pet godina.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)