DETALJI HAPŠENJA: Kako su Hrvati zbog osvete lišili slobode bivšeg vojnog sudiju iz Beograda

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

10. 06. 2022. u 09:00

BEOGRAĐANINA (65), penzionisanog vojnog sudiju, majora, hrvatska policija uhapsila je 6. juna na graničnom prelazu "Tovarnik", zbog sumnji na ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Nekadašnji sudija Vojnog suda u Beogradu, poreklom iz Like, uhapšen je u prisustvu sina, kada su kolima krenuli da obiđu obnovljeno porodično imanje, potvrdio je za "Novosti" Savo Štrbac iz "Veritasa".

ДЕТАЉИ ХАПШЕЊА: Како су Хрвати због освете лишили слободе бившег војног судију из Београда

Foto: Prinstkrin Jutjub

Ovaj hrvatski državljanin iz Beograda, kako se navodi u saopštenjima Županijskog suda u Osijeku i tamošnje policije, osumnjičen je da je 1991. i 1992. godine "u srpskim logorima u Stajićevu, Sremskoj Mitrovici i Nišu, kao ispitivač verbalno i fizički zlostavljao zatočene pripadnike oružanih jedinica Hrvatske", da bi dobio iskaz, kao i da je podstrekivao čuvare da to čine.

- Prijatelji i porodica uhapšenog potvrđuju da je on godinama odlazio u rodnu Liku i da nije imao problema sa hrvatskim organima gonjenja. Zato i smatraju da je ovo hapšenje osveta za podizanje beogradske optužnice protiv hrvatskih oficira za zločin na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti, 7. i 8. avgusta 1995. nad krajiškim izbeglicama - kaže Štrbac i dodaje da su njegove kolege, s kojima su kontaktirali i koje ga dobro poznaju, sigurne da dotični, prilikom ispitivanja, nije maltretirao pripadnike ZNG (Zbora narodne garde).

Ime dotičnog oficira, za koje porodica još ne želi da bude objavljeno, pominje se u spisima koji su 14. avgusta 1992, u Nemetinu, dostavljeni hrvatskoj strani zajedno sa oko 700 zarobljenika, prilikom razmene. Među razmenjenim Hrvatima, uhapšenim 1991. u Osijeku, bilo je onih koji su procesuirani, a sedmorica njih su čak osuđena na smrt zbog ratnih zločina.

- U ono vreme to je bio veliki skandal kada su sudije Vojnog suda došle na posao i shvatile da su predmeti odneti bez njihovog znanja - kaže Štrbac. - Posle se ispostavilo da su predati zajedno sa razmenjenim zarobljenicima, uz dogovor da im se postupci nastave u Hrvatskoj.

Razmenjeni su, međutim, odmah otišli kućama, umesto u zatvor, a zatim su počeli da tvrde da su u Beogradu, pred Vojnim sudom, iskaze dali pod prinudom. Tada je otvorena istraga protiv onih koji su im iskaze navodno iznudili u logorima Stajićevo, Begejci, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška. Istraga je vođena pred Županijskim sudom u Osijeku 2008-2012, a ime uhapšenog sudije nije se našlo na optužnici.

- Podignuta je optužnica po komandnoj odgovornosti protiv generala Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića, protiv koga je postupak obustavljen pošto je umro - kaže Štrbac, i dodaje da krivična prijava protiv sudije, deset godina kasnije, dovodi do zaključka da je hapšenje čin osvete za beogradsku optužnicu.

Što se tiče te optužnice protiv hrvatskih pilota za Petrovačku cestu, advokat Anto Nobilo smatra da bi Hrvatska trebalo da traži ustupanje predmeta.

Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, pak, podseća da Vlada Hrvatske već 17 godina odbija saradnju sa Tužilaštvom BiH u slučaju granatiranja izbegličke kolone.

- Da nije 3. juna 2015. godine donela Zaključak kojim nalaže Ministarstvu pravde da odbije pružanje međunarodne pravne pomoći u svim postupcima u vezi sa ratnim zločinima protiv njihovih oficira po zahtevu BiH, možda bi Srbija mogla da poveruje da će Hrvatska, ipak, jednom suditi za zločine počinjene nad Srbima - naveo je Vulin.

ISTRAGA PROTIV 3.736 OSOBA

BEOGRADSKI sudija je peti uhapšeni Srbin u ovoj godini. Prema podacima Ustavnog suda Hrvatske, do 30. septembra 2021. pokrenuta je istraga zbog ratnog zločina protiv 3.736 osoba, a donete su osuđujuće presude protiv njih 666. Samo u maju održan je glavni pretres protiv 62 osobe, od čega 54 u odsustvu. Između 2012. i 2020. pokrenute su 272 nove istrage ratnih zločina - u proseku 35 godišnje. U hrvatskim zatvorima nalazi se 26 pripadnika JNA i Srpske vojske Krajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024