STICANjE samostalnosti crkve u Severnoj Makedoniji nasulo je so na bolnu ranu pravoslavnog sveta - nejasnu kanonsku proceduru i formu sticanja autokefalnosti.

Zoran

08.06.2022. 09:25

Патријарх и црква пре свега нама Србима дугују објашњење шта се иза овог потеза крије и то без заштите српских цркава у долини Вардара.Не занима ме да ли ће их признати остали.

stari doktor

08.06.2022. 11:43

Ako ste primetili, makedonski Stefan ni jednom nije izrekao da smatra SPC kao "majku-crkvu", taj izraz je koristio samo za Vaseljensku patrijaršiju. Da se ne zaboravi i da se taj isti Stefan, tražeći pomoć od Bugara, pisao BPC ( kojoj kad ih ima dve u međusobnoj svađi) obraćajući joj se kao majci-crkvi. Sada, u toku prevazilaženju raskola izjašnjavao se tako da bi posmatrač pomislio da je za njega kriva SPC, a ne grupa pobunjenih sveštenika u t.zv. MPC Smatram da je vrh SPC jeftino prodao ni-za-šta samostalnost jednoj grupi ostrašćenih raspopova Makedonaca, olako im prepuštajući stare srpske carske manastire na teritoriji Vardarske Makedonije i srpski verujući svet koji još nekako tinja u toj crkveno nezdravoj sredini. Takođe, ne mogu da se otmem od utiska da je u toj celoj ujdurmi o priznanju autokefalnosti tekuća partokratska politika odigrala glavnu ulogu.