TUĐE SRCE ČEKAJU I MLADIĆI: Na spisku je 40 do 50 pacijenata, mnogi čekajući izgube ovu bitku

B. RADIVOJEVIĆ

07. 06. 2022. u 11:00

GOTOVO svaki četvrti pacijent sa spiska onih koji u Klinici za kardiohirurgiju UKCS čekaju spas - srce donora, mlađi je od 27 godina, a jedan ima samo 18! Na tom spisku nade uvek je između 40 i 50 ljudi, a od kraja prošle godine, kada su posle pauze zbog kovida 19 ponovo počele transplantacije, presađeno je samo jedno donorsko srce.

ТУЂЕ СРЦЕ ЧЕКАЈУ И МЛАДИЋИ: На списку је 40 до 50 пацијената, многи чекајући изгубе ову битку

Foto: Aleksa Stanković

Asistent dr Emilija Nestorović, načelnik Centra za transplantacije srca u UKCS, kaže da se lista čekanja revidira na svakih nekoliko dana i da ljudi umiru ne dočekavši organ.

Na manjak davalaca organa juče na Nacionalni dan donora, upozorila su i udruženja pacijenata. U celom svetu programi transplantacija bili su smanjeni, ali je, recimo, u susednoj Hrvatskoj lane presađeno 268 organa, a kod nas manje od 10.

Na listama čekanja za donorsku jetru, bubreg ili srce je 820 ljudi, među kojima je 35 dece koja zbog problema sa bubrezima idu na dijalizu, dok transplantaciju rožnjače čeka oko 1.000 stanovnika.

Predsednik Udruženja "Zajedno za novi život" Mladen Todić pre pet i po godina dobio je jetru donora i kaže da se sada oseća kao zdrav čovek.

- Svih 49 pacijenata koji su u UKCS, od kada je u avgustu 2013. godine na Klinici za kardiohirurgiju pokrenut program transplantacije, dobili donorsko srce, živi su - kaže dr Nestorović. - Prve godine pandemije transplantacioni program je i zvanično bio stopiran, ali iako to više ne važi, transplantacija nema. Naši timovi su sve vreme u pripravnosti, ali nema donora. To je razlog što smo za gotovo sedam meseci presadili samo jedno srce.

U tom periodu, kaže dr Nestorović, bila su četiri potencijalna donora. Sa srcem je dodatni problem to što su u populaciji i najčešće kardiovaskularne bolesti, pa srce, i kad se pojavi donor, nije uvek podesno za transplantaciju.

- Tek svaki treći donor bude pogodan da se njegovo srce presadi - objašnjava dr Nestorović. - Nedostatak organa, što naravno nije samo naš, nego globalni problem, koliko--toliko premošćavamo ugradnjom srčane pumpe, pa smo u poslednje vreme više i radili ugradnje "veštačkog srca". Kod pacijenata koji imaju obostranu srčanu slabost, međutim, takvim pristupom ne može da se kupi vreme, jer oni nisu kandidati za pumpu. Može da ih spase samo srce donora.

U protekloj deceniji u Srbiji je rađeno ukupno 57 transplantacija godišnje, a ni izmene zakona nisu dovele do toga da donorstvo organa masovnije zaživi. Donorske kartice ukinute su zakonom iz 2018, a uvedena je pretpostavljena saglasnost, koja podrazumeva da je svako u stanju moždane smrti potencijalni donor, izuzev ako se ranije nije izjasnio izričito protiv. Pretpostavljena saglasnost je ukinuta ocenom Ustavnog suda i sada se sve, opet, svodi na saglasnost porodice.

SVE VIŠE MLADIH KANDIDATA

DOKTORKA Emilija Nestorović primećuje da na Kliniku za kardiohirurgiju dolazi sve više pacijenata iz dve dečje bolnice - "Tiršove" i Instituta za majku i dete:

- To su deca sa urođenom srčćanom manom, koja su zahvaljujući dobrom radu pedijatara uspela da premoste taj problem, ali sada dolaze u situaciju da im je neophodno srce donora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri