IMA 72 GODINE, IDE PEŠKE DO PEKINGA: Italijanka Vijena Kamarota na putu dugom 22.000 kilometara stigla u Srbiju preko prelaza Tovarnik - Šid

Smiljka KOSTIĆ

03. 06. 2022. u 12:00

Italijanka Vijena Kamarota (72), koja je pre mesec dana krenula peške sa malog ostrva u venecijanskoj laguni Lazareto Nuovo do Pekinga, stigla je u četvrtak u Šid.

ИМА 72 ГОДИНЕ, ИДЕ ПЕШКЕ ДО ПЕКИНГА: Италијанка Вијена Камарота на путу дугом 22.000 километара стигла у Србију преко прелаза Товарник - Шид

Foto S. K.

Na svom proputovanju kroz Srbiju u ovom pograničnom mestu ostaće dva dana. Kamarota kaže da se njena ruta zove pešačenje mira, a promovisaće zemlje kroz koje prolazi do krajnjeg cilja - Pekinga. U zemlju svile trebalo bi da stigne za 1.460 dana i pređe 22.000 kilometara. Kako navodi - za nju to neće biti neki problem!

Posle Slovenije i Hrvatske, sa velikim rancem na leđima na kojem je zakačena italijanska zastava, kroz granični prelaz Tovarnik - Šid prešla je u Srbiju, treću zemlju puta.

- Prvi put sam u Srbiji, nadam se ne i poslednji, kod vas ću se zadržati dva dana, a onda idem prema Beogradu, pa za Bugarsku - rekla je za "Novosti" Vijena, kojoj smo na samoj granici poželeli dobrodošlicu.

Kinezi iz Italije javili Kinezima iz Srbije da dočekaju Vijenu / Foto S. K.

Poprilično toplo i sparno vreme nije je izmorilo, flašica vode u ruci i laganim koracima napred. Kaže da dnevno putuje 5-6 sati, što joj je dovoljno kako se ne bi umorila.

- Nemam ništa isplanirano, već moji planovi nastaju dan za danom. Obišla sam mnogo zemalja u svom životu, ali ne mogu da izdvojim nijednu, jer je svaka lepa na svoj način - priča Vijena, dodajući da joj se u svakom gradu najviše dopadnu trgovi.

Zaljubljena je u istoriju drugih zemalja i kulturu raznih naroda, a za ovaj put, govori, pripremala se nekoliko godina. Ponela je i knjige Marka Pola.

- O Srbiji ništa ne znam, nadam se da ću videti znamenitosti ovoga kraja - priča Vijena, koja ima tri ćerke i troje unučadi.

Vijena sa novinarkom "Novosti" / Foto S. K.

Na graničnom prelazu dobrodošlicu joj je uputio i Li Šu. On kaže da ga je njegov prijatelj Kinez koji živi u Italiji zamolio da sačeka Kamarotu, a onda je iz automobila izvadio transparent sa natpisom: "Dobro došli u Srbiju, stopama Marka Pola, Putem svile, od Venecije do Pekinga, 22.000 km".

U Šidu, Vijenu je dočekala Zorica Grahovac, direktorka Turističke organizacije Šid, koja je istakla da će se potruditi da joj boravak učine što lepšim.

- Nadamo se da će obići naše istorijske, kulturne i prirodne lepote, koliko joj vreme dozvoli - kazala je Grahovčeva i ponudila Italijanki da poseti Galeriju "Sava Šumanović" i manastir Sv. Petke u Berkasovu.

PROĆI ĆE KROZ 15 ZEMALjA

Kamarota je prva žena na svetu koja će prepešačiti 15 zemalja, među kojima je i Srbija. Do sada je prešla Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, stigla je u Srbiju, a zatim slede Bugarska, Turska, Gruzija, Azerbejdžan, Iran, Turkmenistan, Tadžikistan, Kirgistan, Mongolija i Kina.

Zorica Grahovac, direktorka TO Šid / Foto S. K.

PUTUJE 24 GODINE

Vijena od 1996. godine putuje, zapisuje, šalje utiske, prenosi kulturu Italije i spoznaje kulture drugih zemalja. Pešačila je kroz Portugaliju, Palestinu, Izrael (Put Hrista), Patagoniju, Madagaskar, Nepal. Stigla je i do Himalaja, Tibeta, Mont Everesta, Brazila...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum