NEVEROVATNA PRIČA: Italijanka (72) pešice krenula na put oko sveta dug 22.000 kilometara, posetiće i Srbiju (FOTO)

Milica Ostojić (Rim)

26. 04. 2022. u 14:45

VIJENA Kamarota (72) danas je sa malog ostrva u venecijanskoj laguni Lazareto Nuovo krenula pešice na put koji će trajati najmanje tri godine, do decembra 2025.

НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА: Италијанка (72) пешице кренула на пут око света дуг 22.000 километара, посетиће и Србију (ФОТО)

Foto: Free Images Pixabay/Printscreen Facebook/Vienna Cammarota

Kamarota je prva žena na svetu koja će prepešačiti 15 zemalja, među kojima je i Srbija.

Ona je krenula ka Pekingu, a trebalo bi da za 1.460 dana pređe 22.000 kilometara.

Vijena će pešice preći Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Tursku, Gruziju, Azerbejdžan, Iran, Turkmenistan, Tadžikistan, Kirgistan, Mongoliju i Kinu, kako bi stigla do Pekinga.

Ovu jedinstvenu ženu posetili smo u njenom rodnom mestu Pestumu, u Kampaniji, a otkrila nam je da ima tri ćerke i troje unučadi.

Fakultetski je obrazovana, izuzetan je sportista, bavi se nordijskim skijanjem, trekingom..

Pre odlaska u penziju je radila u opštini, ali nakon toga nije zanemarila sportske aktivnosti i nije je napuštala radoznalost upoznavanja sveta.

Od 1996. putuje, zapisuje, šalje utiske, prenosi kulturu Italije i spoznaje kulture drugih zemalja.

Pešačila je kroz Portugal, Palestinu, Izrael (Put Hrista), Patagoniju, Madagaskar, Nepal. Stigla je i do Himalaja, Tibeta, Mont Everesta, Brazila...

Najduži put koji je do sada prešla bio je "Geteovim tragom" u Italiji, koji je trajao pet meseci.

- Želim da shvatim na Putu svile, iako idem u obrnutom pravcu, od zapada ka istoku, kako su nekada izgledali putevi trgovine.

Zaljubljena u istoriju drugih zemalja i kulturu raznih naroda, za ovaj put priprema se već nekoliko godina, a ponela je i knjige Marka Pola.

Kako kaže, želi da uporedi sadašnji svet i onaj iz vremena Marka Pola, a sa sobom nosi televizijsku mini kameru, satelitski telefon, a poseduje i aplikaciju preko koje komunicira sa lekarima ako joj zatreba pomoć.

Doktori će na taj način kontrolisati njeno zdravstveno stanje, a moći će i da komunicira sa nutricionistom.

Iako će je sistem za navođenje voditi sigurnim stazama, uvek se oslanja na komunikaciju i ljubaznost ljudi koje sretne usput.

Vijena je visoka 1,60 teška 59 kilograma, a ranac koji je ponela je težak gotovo 30 kilograma, a u njemu su i razglednice i suveniri Italije koje će deliti ljudima širom sveta. Ona pešači šest sati dnevno, a u pauzama šalje snimke svojoj ćerci koja je zadužena da ih postavlja na njene profile na društvenim mrežama. To je ujedno i način da zaradi za put i život jer nema sponzora.

Spremna je i za velike hladnoće u Mongoliji, jer ima veliku želju da upozna ljude druge kulture.

Na njenom rancu ponosno stoji italijanska zastava, a kada joj se odeća i obuća pohaba, kupiće novu u zemlji u kojoj se zatekne jer ne želi da "bude Evropljanka koja po svetu ide obučena evropski".

- Italija ima mnogo toga zajedničkog sa zemljama kroz koje ću proći - kaže Kamarota, a naša dopisnica iz Italije dala joj je obećanje da će je pratiti i javljati joj se dva ili tri puta nedeljno, kao i kada bude posetila Srbiju.

BONUS VIDEO - NEVEROVATAN SNIMAK SA VRHA DURMITORA: Pogledajte prizor od kog zastaje dah

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)